Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, este convins că Patriarhia Moscovei se bazează în Ucraina pe încălcarea canonului și uzurpare și nu are ce să caute în Ucraina, potrivit unui editorial al sau, scris pentru „Adevărul ucrainean”.

Klimkin analizează documentele Patriarhiei Ecumenice din articolul „Tronul Ecumenic și Biserica Ucrainei”.

„Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhia la Moscova au acuzat Patriarhia Kievului de schisma și necanonicitate. Susținătorii Patriarhiei Kievului au negat acuzațiile, dar, din câte îmi amintesc, nu au negat dreptul de vot al Patriarhiei Moscovei în afacerile din Ucraina” – a scris el.

„Acum se dovedește că Patriarhia Moscovei nu are nimic de a face cu Ucraina, deoarece este teritoriu canonic al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopo, iar Biserica Ortodoxa a Ucrainei cu Patriarhia la Moscova, din punct de vedere istoric, se bazează pe încălcarea canonului și este rezultatul unei uzurpari“, – a adăugat ministrul ucrainean de externe.

„În 1686, Constantinopolul a transmis Patriarhului Moscovei doar dreptul de a ”orândui”  mitropolitii de la Kiev. Această decizie a fost luata din motive economice și din cauza situației dificile de atunci  in regiune, fiind considerată temporară. Transferul dreptului de a hirotoni nu înseamnă subordonarea Bisericii Ucrainei catre Patriarhul Moscovei în toate celelalte aspecte. Mitropolia Kievului (adică ucraineană), de la înființarea sa și până în prezent a fost și este eparhie a Patriarhiei Ecumenice și nu a Patriarhiei Moscovei”, a explicat el.

În transferul dreptului la hirotonie, Fanarul a subliniat în mod special două condiții: Mitropolitul de la Kiev este ales în Ucraina fără participarea Moscovei; În timpul serviciului divin, Mitropolitul de la Kiev este obligat să-l pomeneasca mai întâi pe Patriarhul Ecumenic (care este dovada subordonării Bisericii ucrainene direct Constantinopolului).

„Cu toate acestea, Patriarhia Moscovei nu a respectat aceste condiții și a efectuat anexarea ilegala și absorbția Bisericii Ucrainei. Constantinopolul, din cauza condițiilor istorice nefavorabile, a trebuit să tolereze situatia și să tacă, dar niciodată nu a renunțat la drepturile sale și Biserica Ucrainei, de jure, nu a încetat să fie canonic teritoriu al Patriarhiei Ecumenice”, – a adăugat Klimkin.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Klimkin: Patriarhia Moscovei n-are ce căuta la Kiev

  1. bogdan spune:

    Grea Lovitura pt Pitikul Dement kremlinez ! Adevarul a iesit la iveala ca uleiul la suprafata apei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top