Ucraina va implementa recomandările Comisiei de la Veneția privind punerea în aplicare a legii educației, care va fi pregătită în strânsă legătură cu comunitățile naționale, a scris in editorialul sau din ”Adevărul european”, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Pavel Klimkin.

Potrivit acestuia, Comisia de la Veneția a declarat că legea ucraineană, fiind o lege-cadru, oferă suficient spațiu pentru invatamantul in limbile minorităților naționale.

Dispozițiile și detaliile ar trebui consacrate într-un Plan separat de implementare a ”Legii învățământului” și apoi, dacă este necesar, prin ”Legea privind învățământul secundar general”, care este în curs de elaborare.

„Așa cum recomandă Comisia, aceste prevederi și documente vor fi pregătite în strânsă legătură cu comunitățile naționale”, a spus Klimkin.

El a menționat că pentru partea ucraineană este extrem de important faptul ca Comisia considera consolidarea poziției limbii ucrainene în educație ”nu doar legala, ci si lăudabila”.

Amintim ca, pe 8 decembrie, Comisia de la Veneția a adoptat o decizie privind dispozițiile din noua lege a Ucrainei „Cu privire la educație” despre predarea în limba de stat, limbile minorităților și alte limbi.

Decizia arata că promovarea limbii de stat și a obligatiei cunoasterii sale pentru toți cetățenii este „un obiectiv legitim și chiar lăudabil al statului”. Același lucru se aplică măsurilor pentru învățarea limbii de stat de către toți cetățenii, reprezentand calea de depășire a inegalităților existente și a integrarii efective în societate a persoanelor aparținând minorităților naționale.
În plus, Comisia de la Veneția a precizat că Ucraina ar trebui să modifice „articolul privind limba de predare”, revizuind interdicția limbii ruse.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Klimkin: Ucraina va implementa recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la Legea educației

  1. Clau spune:

    unineuronalul „tzaranu ion”, specimen reprezentativ al lumii rusnace ne povesteste din nou (prin commentul facebook) de „referendumul democratic” din Crimeea. Apoi mai bolsevic rusnac, mai opinca puturoasa, mai mancator de napi! E o mare diferenta intre valorile occidentale si „valorile rusnace”, voi nu intelegeti democratia, voi doar spuneti tiraniei ca e „democratie dirijata” si cu „minciuni necesare”. Acel referendum „democratic dirijat” nu are valoare pentru lumea civilizata, referendumul si democratia in general nu poate fi „dirijata” cu tancul sau sub amenintarea armelor, referendumul nu are valoare sub trupe de ocupatie. Verifica rezolutiile ONU, Crimeea este sub OCUPATIE. Diferenta evidenta de valori intre noi si voi, cam acelasi lucru cum noi europenii folosim samponul de paducel pentru igiena si voi le folositi pentru a va produce stari euforice (ca mai mult de atat nu aveti ce…natie de cretini salbatici). Intelegeti ca „minciunile necesare” pe care le tot repetati sunt neceassre doar la voi in interiorul cocinei, sa va tineti godacii sub control, afara in lumea libera nimeni nu mai da nici 2 samburi de bostan pe ce spuneti/grohaiti (stiu, 2 samburi de bostan la cursul de azi in mOskurva poate insemna o avere…si ventilaul poate saliveaza)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top