GaazeRăzboiul în partea de est a Ucrainei s-a încheiat. Din păcate, acest lucru nu înseamnă nu va mai fi vărsat sânge. Mâine este posibil să înceapă un alt război. Dar nu vom merge atât de departe încercând astăzi sa batem capul despre problemele de mâine.

Pentru inceput să încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat, de ce s-au batut Rusia și Ucraina şi mai ales pentru ce?

1 De ce noi (ei) am (au) procedat astfel cu ei (noi)?

Președintele Putin este de părere statul ucrainean exista doar pentru că asa vrea el. În ultimii ani, aproape toți cei care se afla in anturajul președintelui Putin ii tot sopteau la ureche: Poti distruge Ucraina dintr-o simpla clipire de ochi„. Ei bine, Puitn a clipit, Ucraina nu s-a dezintegrat. În acest sens, războiul a eșuat. Elita ucraineană nu s-a refugit la Moscova sub protectia țarului. Populatia din estul Ucrainei a votat pentru Rusia, dar nu cum se astepta președinte Putin. Forta impresionanta reprezentata de minerii și metalurgiștii din zona nu a pus mana pe arme, ci a votat cu picioarele: părăsindu-si casele și fugind în Rusia.

Moscova a acționat pe baza unei ipoteze false Ucraina nu este un stat„. Pentru negarea acestei afirmatii şi-au pierdut viețile mii de oameni. Kievul, de asemenea, a acționat pe baza unei ipoteze false: Rusia nu va oferi ajutor cu trupe si arme grele rebelilor din partea de est a Ucrainei, pentru că îi este teamă de sancțiunile occidentale.” Nu i-a fost.  Si pentru a doua ipoteza falsa au murit oameni.

2 Ce am obţinut acum ca războiul s-a încheiat?

A iesit o remiza murdara, sângeroasa. În estul Ucrainei sunt la putere niste oameni despre care nu stim nimic. Kievul a pierdut o parte din teritoriu, care nici parte din Rusia nu va fi vreodata. Milioane de oameni sunt condamnați să trăiască într-o noua si mare Transnistrie, între cele două armate, dintre care unul (rusă) este hotărâta să distrugă cealaltă (ucraineană).  Căldura in casele din Donetsk in aceasta iarna probabil va fi. Pace nu.

3 Putin a luptat cu Ucraina sau cu Occidentul?

Și una și alta. Numai ca rezultatele s-au dovedit diferite. Kievul nu a pierdut războiul, dar nici nu l-a castigat. Occidentul a pierdut prima batalie al noului Razboi Rece în mod clar. Moscova a făcut ce a vrut. Occidentul doar ceea ce îi puteau permite circumstanțele – dependenta de gaz, tensiuni la nivel mondial etc. Dar Occidentul are in fata ani in care sa restructureze NATO, economia, industria și instituțiile politice. Vor fi alte runde pe care Rusia le va pierde cu siguranta.

4 De ce a acceptat Rusia pacea? De ce Moscova nu a invadat Ucraina in mod deschis, cum a facut în Osetia?

Deoarece Rusia este protejata de eventualele sancțiuni ale Occidentului, dar nu de toate. Pentru că Rusia, indiferent cat de ciudat ar suna, este totusi o economie deschisa lumii. Pentru invazie ar fi trebui să plătească aproximativ 300-400 de miliarde de dolari doar pentru stabilizarea rublei si achiziții masive de produse fabricate în China și Asia. Apoi, sa supraviețuiasca  prăbușiii băncilor cu capital de stat, tăiate de la sistemul SWIFT. Rusia nu este China, iar rubla nu este yuanul, al carui curs se stabilește in Biroul Politic al Partidului. Banca Centrala a Rusiei are mulți bani, dar nu atât de multi incât să plătească pentru un al treilea razboi mondial.

5 Au murit în Ucraina soldati rusi? Dacă da, de ce?

Eu cred există suficiente dovezi ca au murit parașutiști ruși în Ucraina. Ei au fost uciși nu pentru au fost trimisi sa câștige ceva si nici pentru a salva pe cineva. Au murit pentru că Moscova a vrut să demonstreze Kievului, Bruxellesului și Washingtonului ca este posibil. Moartea lor este pe fundalul cuvintelor lui Barroso cu privire la citatul din Putin „care va ocupa Kievul in două săptămâni„. Chiar dacă a fost scos din context a fost cel mai puternic semnal pe care l-a primit Președintele Ucrainei Poroșenko în această vară. Barroso a dat de inteles lui Porosenko e timpul să treaca peste animozitatea personala și să înceapă să gândească și să acționeze cu înțelepciune. Pe fondul mormintelor proaspat sapate pentru soldați ruși, semnalul a fost inteligent si inteligibil. Moartea  parașutiștilor rusi este o tragedia și o rușine națională, pentru că soldații, dacă sunt trimisi la moarte, trebuie să piară sub steagul desfășurat. Și nu ca niste hoti sau traficanți, fără însemne, ca niste pisoi orbi trimisi sub focul  artileriei inamice sau a loviturilor aeriene.

6 Ce urmeaza sa se intample in Ucraina?

Vremuri dificile. Anii de reforme dureroase. Criza economică prelungită. Cereri de reforme de la Bruxelles și Washington, care vor fi fraudate, intarziate, li se va raspunde si explica imposibilitatea de a le pune in aplicare. Sărăcie. Criza politică. Sancțiuni din partea Rusiei, care nu vor pune Ucraina pe genunchi, dar o va durea foarte mult. Transformarea elitei politice, a carei varfuri vor fi inlaturate deja din această iarnă. Și, poate, un viitor european, dupa un drum anevoios si cu un preț foarte mare.

7 Ce se va schimba în Rusia?

Totul se va schimba. Luând Crimeea, Putin a inchis Rusia in interiorul tarii și a lipsi-o de posibilitatea de a deveni parte a lumii europene. Putin a distrus opoziția ca forță socială, creand un nou consens național incredibil de stabil. Europa, fara sa vrea, l-a ajutat sa izoleze Rusia.

Toate acestea nu înseamnă că Putin va conduce Rusia pentru totdeauna, și ca Crimeea îi va garant decenii de iubire și închinare din partea poporului. Dimpotrivă. Crimeea a devenit o sesiune de terapie de șoc pentru conștiința națională. Milioane de rusi au avut posibilitatea sa scăpe de gustul amar al înfrângerii în urma Războiului Rece. Dar locul pe care acest resentiment l-a ocupat în sufletul poporului rus este acum gol. Rusii se uită la liderul lor si nu mai inteleg ce mai vrea de la ei. Este o provocare enorma pentru Putin sa le explice ce vrea in continuare.

8 Ce va fi cu Rusia în lume?

Razboi. Un război lung și foarte rece cu Occidentul. Pe care Rusia îl va pierde mai devreme sau mai târziu, pentru că pune accent pe stat şi nu pe piață. Pe ordine și stabilitatea, și nu pe capacitatea societății de a se schimba si regenerainstituții politice, mediu, tehnologie, totul. Pentru că el crede armonia sociala poate fi impusă de sus, si nu in mod natural, prin dezbateri (chiar si fara de sfarsit), controverse și lupte. Va pierde exact pentru acelasi motiv pentru care a castigat prima rundă a acestui război. Deoarece cu entuziasm ne-am  transformat într-un lagar militar, care în mod inerent nu poate nici să se dezvolte și nici nu va sti sa răspunda la provocările unui viitor incert și neliniștit.

9 Se vor anula sancțiunile?

În viitorul apropiat, mi-e teamă că nu. Rusia sigur nu va anula embargoul mai devreme de un an sau chiar doi. Europa nu va ridica sancțiunile împotriva sectorului financiar rus mai devreme de trei luni, dar cel mai probabil nu mai devreme de un an sau doi. Carnea poloneza, interzisa în 2006, a fost din nou pe rafturile magazinelor abia la sfârșitul anului 2007, deci mai devreme decât în 2016, brânzeturile italiene nu se vor intoarce în Rusia.

10 Crimeea e a noastră?

Nu poți lua și taia din țara vecină un teritoriu, doar pentru că acolo a inceput o agitație sau revolta. Nu este doar ilegal, este imoral, inacceptabil si contrar bunului simț. Europa nu va recunoaste niciodată anexarea Crimeei. Rusia nu va anula niciodata anexarea. Crimeea va trăi viața coloniilor israeliene din Cisiordania. Întotdeauna pe seama subvențiilor de pe continent, fără vize în Europa și Statele Unite ale Americii pentru locuitorii din peninsula. Mândri, izolati și cu subvenții care, la un moment dat, ar putea sa nu mai vina.

Konstantin Gaaze, jurnalist rus

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top