La 18 aprilie, guvernul rus a introdus noi sancțiuni împotriva Ucrainei – cele mai dure de la începutul războiului din Donbas. În mod oficial, Moscova afirmă că noile restricții reprezintă un răspuns la sancțiunile din martie ale Ucrainei; dar, în realitate, Rusia a mers mult mai departe și a blocat livrările de produse petroliere și cărbune, care sunt esențiale pentru economia Ucrainei, scrie Meduza.io.

Rusia nu mai susține livrari de gaze Ucrainei (cu excepția teritoriilor ocupate din Donbas) de mai bine de un an. Potrivit statisticilor vamale, Moscova nu a exportat de cateva luni nici petrol, în shimb a livrat în mod activ produse petroliere (în principal motorină) și cărbune. Statistica arata ca Rusia rămâne în continuare principalul partener comercial al Ucrainei; iar combustibilii sunt produsul principal al importurilor ucrainene de la vecinul sau rasaritean. Kievul depinde în mod critic de aceste importuri.

Kievul obține țiței în principal din Azerbaidjan (pe mare, prin Georgia), dar cele două rafinării ale țării pot produce doar două milioane și jumătate de tone de produse petroliere pe an, în timp ce cererea internă este de peste zece milioane de tone. În 2018, Ucraina a importat produse petroliere în valoare de 5,5 miliarde de dolari. Dintre acestea, potrivit statisticilor vamale ruse, 2,9 miliarde au fost plătite Rusiei (în principal pentru motorină).

De unde va lua Ucraina motorină de acum încolo? Cel mai probabil din Belarus. Dar Minskul poate ridica prețurile în funcție de poziția Moscovei.  În calitate de membru al Uniunii vamale, Belarus cumpără produse petroliere din Rusia fără taxe și le revinde Ucrainei la prețul similar celui practicat de companiile rusești (cu taxe). Guvernul rus a decis să combată aceasta practica a belarusilor prin interzicerea exportului de produse petroliere în Belarus până la sfârșitul anului 2019.

Belarus produce motorina în principal din petrol rusesc, care va deveni în viitor mai scump. Capacitatea rafinariilor este suficienta teoretic pentru a acoperi complet cererea de produse petroliere din Ucraina. Dar pentru asta Belarus va trebui sa renunte la exporturile in alte tari. În prezent, doar 25% din livrările de produse petroliere din Belarus  au ca destinatie Ucraina. Minskul a promis că va înlocui reexportul de combustibil rusesc cu produse din Belarus. Dacă va reuși sau nu să acopere integral ponderea detinuta de Rusia, totul va depinde de profitabilitatea afacerii, spun oficialii belarusi.

Situația cu cărbunele pentru Ucraina este și mai gravă: depinde în proporție de 60% de livrările rusești; Cota SUA – 30%; În 2018, Ucraina a importat cărbune în valoare de aproape un miliard de dolari si ii va fi imposibil să înlocuiasca imediat cărbunele rusesc, nu permit capacitățile porturilor ucrainene. În plus, industria și energetica țării lucreaza pe cărbune tip antracit, care este exploatat în Donbas si numai Rusia îl poate furniza. Ucraina face efortui acum să treacă la alte tipuri de cărbune.

De ce Rusia a impus sancțiuni atât de dure? În principal pentru a întări poziția de negociere. Exporturile de combustibil către Ucraina pentru Rusia nu sunt doar o afaceri, ci și politică. Moscova și Kievul se află în negocieri dificile cu privire la tranzitul de gaze. La 1 ianuarie 2020 expira contractul privind transzitul de gaze, pe care Rusia nu dorește să-l reînnoiască. Se presupune că întregul volum curent al gazului care tranziteaza Ucraina va ajunge în Europa prin noile conducte – TurcStream și Nord Stream – 2. S

Dar Rusia nu va putea renunta complet la tranzitul prin Ucraina:  Germania a promis Kievului ca i se va asigura un volumul garantat de tranzit.

Negocierile privind conditiile tranzitului au ajuns în impas, iar prin interzicerea livrarilor de motorina si carbune in Ucraina, Rusia obtine un atu suplimentar pentru negocierile care urmeaza sa fie reluate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Kremlinul a interzis exportul de motorină și cărbune în Ucraina. Kievul este dependent de combustibilii din Rusia?

  1. Ramona Georgescu spune:

    O decizie excelenta si binevenita.Ucraina poate importa petrol si carbune din SUAContribuabilii americani vor fi fericiti ca tara lor sa ofere petrol si carbune Ucrainei.La un pret mult mai mic evident.

  2. bogdan spune:

    Porcii si faptele lor criminale !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top