acord rusia abhaziaRusia şi Abhazia, o republică separatistă georgiană, au semnat luni un acord de alianţă şi parteneriat strategic, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, spre nemulţumirea Georgiei, care a denunţat anexarea unei părţi din teritoriul său.

Acordul, care „legifereaza” de facto alipirea republicii separatiste georgiene, prevede „o cooperare mai strânsă între Rusia şi Abhazia în domeniile social, economic şi umanitare, dar şi în probleme de politică externă, apărare şi securitate”

„Documentul” a fost semnat de preşedintele rus Vladimir Putin şi „omologul” său abhaz Raul Hadjimba, la Soci, staţiune rusă la Marea Neagră.

În 2015, republica rebela, cu o populatie de circa 240 mii de oameni, va primi de la bugetul central al Rusiei 268 de milioane de euro. Acordul prevede, în special, crearea unei forţe de apărare comune şi un spaţiu comun socio-economic.

Georgia a denunţat acest „pas către anexarea de facto a regiunii Abhazia de către Federaţia Rusă”.

„Guvernul georgian condamnă acest act ilegal”, a declarat luni ministrul georgian de Externe, Tamar Beruciaşvili.

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se învecinează cu Marea Neagră, situat la poalele lanţului muntos Caucaz, şi-a declarat independenţaîntr-un război cu forţele georgiene, la începutul anilor ’90.

Rusia, care sprijină de asemenea Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestor două teritorii la capătul unui scurt război care a opus-o Georgiei în august 2008.

Moscova a instalat între timp baze militare în aceste două regiuni, denunţate ca acţiuni de ocupaţie de către Tbilisi.

NATO şi Uniunea Europeană, ale căror relaţii cu Moscova sunt deja foarte tensionate din cauza crizei ucrainene, au condamnat, luni seara, acest acord, care „compromite eforturile în curs pentru stabilizarea situaţiei de securitate în regiune”, potrivit noului Reprezenant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

„Acesta încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, contrazice principiile dreptului internaţional şi angajamentele internaţionale ale Rusiei”, a adăugat ea într-un comunicat.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top