Comitetul de anchetă al Federației Ruse a intocmit un dosar penal împotriva moscovitului Roman Zheleznov pe care il acuza de participarea la luptele din regiunea Donețk.
Rusia insa nu inceaca sa se distanteze astfel de regimurile separatiste din Donbas. Din contra. Rusul este acuzat de mercenariat pentru ca a luptat de partea ucrainenilor şi impotriva separatistilor, in cadrul batalionului de voluntari Azov, anunta UNIAN.
Cine este Roman Zheleznov
Naționalist rus, membru al organizației neo-naziste ruse WotanJugend si asociat cu un alt neo–nazist celebru – Maxim Marcinkiewicz (Tesak). Spre deosebire de Marcinkiewicz, care a adoptat o pozitie pro–Putin, Zheleznov a adoptat o pozitie pro-Euromaydan. In Ucraina a cerut azil politic dupa care s-a inscris in randurile combatantilor batalionului „Azov”.
Interesant este ca la Comisia de anchetă a Federației Ruse nu s-a initiat pana in prezent nicio procedura penala împotriva așa–numitilor „voluntari ruși” care luptă de partea teroriștilor din estul Ucrainei.
Potrivit anchetatorilor rusi, pe 9 iulie 2014 Zheleznov a ajuns pe teritoriul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu comandantul batalionului „Azov” si s-a alăturat în mod voluntar acestei unitati militare pentru a lua parte la conflictul armat de pe teritoriul Donbasului. Mai târziu, în perioada 9-26 iulie, 2014 Zheleznov a trecut un curs de pregatire, fiind instruit in tehnici si tactici de lupta, utilizarea de arme si muniții şi echipament militar. Ulterior a ajuns pe teritoriul autoproclamatei republici populare din din Donetsk, unde se afla si in prezent in randurile batalionului Azov.
Potrivit ziarului rus Novaya Gazeta, este prima data in istoria juridica rusa cand este anchetat un mercenar. Trebuie remarcat ca, după anexarea Crimeei, Rusia a continuat să destabilizeze situația din regiunile de est ale Ucrainei, iar în acest scop a trimis în Donețk și Lugansk sute de mercenari ruși, dar si personal militar, precum și arme moderne și echipament rusesc.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.