nori negri KremlinStatele Unite continuă să bombardeze pozițiile gruparii teroriste Stat Islamic” (ISIS).  Numai in doua zile, pe 29 și 30 septembrie, Forțele Aeriene Americane au lovit de 11 ori diverse ținte in Siria. Forţelor americane s-au alaturat si aeronavele Royal Air Force din Marea Britanie. Americanii și aliații lor distrug în mod deliberat economia ISIS, în special rafinăriile de petrol din Siria. Nu este un secret faptul că ISIS castiga milioane din exportul de petrol irakian și sirian prin contrabandisti turci și din Orientul Mijlociu.

Nu pot preciza exact câte unitati de prelucrare a petrolului am lovit. Dar noi credem numărul acestora variază de la 15 la 20. Acestea sunt obiecte situate în întreaga țară „, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby.

Totodată SUA au reușit sa rezolve şi problema lipsei de legitimitate a atacurilor. Daca inainte Damascul s-a opus cu fermitate loviturilor americane fără o coordonare cu guvernul sirian (numindu-le chiar agresiune), acum Ministerul Afacerilor Externe al Siriei aproba atacurile aeriene americane impotriva islamiștilor.

ISISMomentan suntem mulțumiți. Atâta timp cât scopul lor va fi ISIS în Siria și Irak nu vom avea obiectii– spune ministrul de externe al Siriei, Walid Muallem. Totodata, ministrul nu a criticat nici macar faptul ca americanii nu avertizeaza Damascul inainte de fiecare atac aerian. Este normal. Noi luptam cu „Statul Islamicși ei sunt în război cu „Statul islamic, a spus el. Mai mult decât atât, Walid Muallem le-a sugerat americanilor sa extinda lista de obiective și sa bombardeze inlcusiv pozițiile altor grupari teroriste (de exemplu Dzhebhat en-Nusra), pentru că ei toți împărtășesc aceeași ideologie extremistă.”

Un număr de analiști politici ruși interpretat această declarație ca o tradare, „un cuțit în spatele Moscovei, care a aparat suveranitatea siriana și s-a opus operațiunii americane in Siria”.

Cât de multe cuvinte mari s-au spus de catre diplomații noștri, este imposibil sa initiezi operațiuni militare pe teritoriul unui stat suveran fără permisiunea acestua! Cat de convingătoare au fost dovezile în favoarea versiunii care spunea ca americanii au creat organizatia Statul Islamic”, în scopul obținerii unui pretext pentru bombardarea Siriei și rasturnarea lui Assad! Si acum!…, scrie cunoscutul analisti rus Georgy Mirsky. Guvernul sirian, de dragul caruia numai ce nu a facut Rusia ex. veto la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU uitând totul, a intrat într-o alianță contra naturii cu SUA„, protesteaza Mirsky.

Între timp, nimic straniu în poziția oficiala a Damascului guvernul lui Bashar alAssad da dovada de pragmatism. Dându-și seama nici ei, nici Rusia și nici Iranul nu pot opri bombardamentele, autoritățile siriene le-au autorizat cu data ulterioară. Mai ales ca Statele Unite ale Americii fac treaba armatei siriene cu mai mult succes în lupta împotriva islamiștilor. Și „atâta timp cât scopul lor va fi combaterea ISIS în Siria și Irak„,  serviciile de securitate siriene nu numai nu vor incurca Washingtonul, dar chiar s-ar putea sa-l ajute cu informatii.

avioane natoAjutorul ar putea veni și din partea altor agenții secrete, pentru că atacarea pozițiilor ISIS este in favoarea atât a Rusiei, cât și a Iranului, Statul Islamic fiind o amenințare pentru majoritatea țărilor din regiune.

Un alt lucru este Siriei și partenerilor săi nu le place compania SUA în războiul împotriva gruparii ISIS. Toată lumea înțelege Washingtonul a trebuit pur și simplu includa în coaliție si țările arabe, altfel operațiunea ar fi fost etichetata drept cruciadă”. Problema este același Qatar sau Arabia Saudită (cel puțin o parte a elitei acestor tari) sunt sponsori și simpatizanți ai ISIS.

Între timp, în operațiunile împotriva ISIS intra un alt stat Turcia. Mai ales ca aceasta tara are si de ce sa intervina. În apropiere de orașul Alep, in nordul Siriei, se afla mormântul lui Suleyman Şah, tatăl fondatorului Imperiului Otoman – Osman I. În cadrul unui acord din 1921, locul unde se afla mormântul este o enclavă a Republicii Turcia, iar mormântul lui Suleyman este păzit de soldați turci. Potrivit unor rapoarte, circa 20 de soldati turci ar fi cazut în mâinile islamiștilor. În plus, unitățile ISIS au ocupat noi teritorii de-a lungul frontierei siriano-turce. Prin urmare, guvernul turc a cerut mandat de la Parlament pentru un an pentru a desfășura operațiuni transfrontaliere împotriva teroriștilor din Irak și Siria.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top