rusia versus URSSIstoricii ruși încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial în spiritul vremurilor, pentru promovarea propagandei Kremlinului în conflictul armat împotriva Ucrainei, scrie Simon Schuster în revista Time.

Capitala Rusiei a găzduit o conferință internațională dedicată memoriei victimelor crimelor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această conferință are loc anual din 2006. Conferinte au mai avut loc la Köln și Berlin, iar apoi în capitala Belarus și Slovacia.

Dar, la Moscova, unul dintre initiatorii conferinței, istoricul german Sven Borsche a simțit că ceva nu este in regula de îndată ce s-a întâlnit cu colegii ruși„, se spune în articol.

Voiau sa vorbeasca doar despre conflictul din Ucraina„, spune Borsche.

Schuster scrie delegații din Occident au înțeles imediat si fără transaltorisubtextul politic pe care istoricii ruși l-au integrat în conținutul discursurilor lor.

Vorbitorii de limbă rusă au demonstrat fotografii ale atrocităților naziste si trupelor SS, împreună cu fotografii din zona de conflict din Ucraina. Ei insistau asupra faptului că între acțiunile armatei ucrainene în războiul împotriva forțelor separatiste și atrocitățile lui Hitler nu este nicio diferență se spune în articol.

Fascismul îşi ridica din nou capul. Chiar acum, frații slavi din Ucraina, carora guvernul marionetă care asculta de Departamentul de Stat al SUA le-a spalat creierii, au ajuns sa se considere rasa superioare” – a declarat la conferință istoricul rus Iaroslav Trifankov, de la Muzeul de Istorie din Briansk.

Jurnalistul subliniază că o astfel de retorică este caracteristica Rusiei în toate domeniile, de la politică la educație.

De la începutul conflictului din Ucraina Kremlinul vorbeste despre noul guvern ucrainean ca despre o junta fascista„, deși președinte Ucrainei Petro Poroșenko reprezinta forțelor politice liberale, pro-occidentale.

Moscova chiar a încercat să acuze Ucraina de genocidul” populației vorbitoare de limba rusă din estul țării.

.. Nazismului din nou a venit la noi din Europa. Bacilul nazismului nu a fost distrus. Din păcate, acesta a infectat națiunea noastră soră ucrainenii” – a spus un alt istoric rus, Mihail Miagkov.

Pe parcursul conferintei, istoricii vorbitori de limbă rusă nu au facut altceva decat sa compare regimul nazist al lui Adolf Hitler cu guvernul liberal din Ucraina.

Niciunul dintre ei nu a mentionat ca Kremlinul îi susține pe teroriști pro-rusi din partea de est a Ucrainei„, – spune jurnalistul.

El adaugă discursul istoricilor ruși i-a enervat pe istoricii din Republica Cehă și Slovacia.

Morre

Jörg Morre

Expresiile de pe fețele lor întruchipau în primul rând șoc, iar apoi dezgust. Jörg Morre, de la Muzeul Kalhorst din Berlin, dedicat istoriei celui deal Doilea Război Mondial, a început să se frământe nervos în scaun descrie autorul reacția istoricilor occidentali.

„Este absurd. Nu-i adevărat,!” – a exclamat în timpul unei pauze Morre.

După întâlnire, istoricii europeni au refuzat să semneze rezoluția pregătita de către partea rusă. Acesta spunea participanții la conferința au ca obiectiv  combaterea manifestărilor fascismului în Europa de astăzi„, cu trimitere spre evenimentele din Ucraina.

„Este evident ca avem puncte de vedere diferite cu privire la definitia fascismului. Este punctul dvs. de vedere, nu al meu. Prin urmare, fac apel ca  această parte a rezoluției sa fie scoasa. Nu vreau să semnez aşa ceva, și nu este doar poziția mea…” a declarat public Morre.

Initiatorul conferinței, profesorul Borsche era şocat dupa eveniment. Potrivit lui, nu-i venea a crede evenimentul poate fi folosit în scopuri politice.

Rușii sunt prea convinși de punctul lor de vedere pentru a lua în considerare oricare altul. Acest lucru este foarte rău„, – a spus el.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a comparat acțiunile Armatei Ucrainei din estul tarii cu bombardarea Leningradului de către naziști.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top