tevi gaze1Rusia nu a luat încă o decizie finală privind respingerea proiectelor de gazoducte „Turkish Stream” și „South Stream”, așteptând Comisia Europeană să-şi clarifice poziția asupra lor, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, citat de Prime.

„Există anumite dificultăți de natură politică cu Turcia, este bine cunoscut. Dar noi cu siguranta că nu renunţăm la niciunul dintre proiecte … Avem nevoie doar de o poziție clară a Comisiei Europene..”, -a declarat Putin după discuțiile cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Totodata, Gazprom va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră, cu ocazia vizitei pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va efectua în Rusia la mijlocul acestei luni, a declarat marți președintele consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, transmite EFE.

„Guvernul și președintele nostru vor încerca să ajungă la un acord cu țările UE la Forumul economic de la Sankt Petersburg, la care va participa și Jean-Claude Juncker”, a spus Viktor Zubkov.

Potrivit acestuia, UE a căutat timp de mai mulți ani să realizeze alte coridoare de transport a gazelor, dar fără a ajunge la un rezultat, și aici există o posibilitate reală aprovizionare cu gaze a sudului Europei.

„Juncker ar trebui să înțeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei”, a adăugat Zubkov.

După ce a renunțat la gazoductul South Stream, care urma să facă legătura între Rusia și Bulgaria via Marea Neagră, din cauza opoziției Bruxeless-ului, Rusia a lansat proiectul Turkish Stream, care urma să transporte gaze naturale rusești în sudul Europei printr-un gazoduct care ar fi urmat să facă legătura între Rusia și Turcia tot prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în luna decembrie 2015 Moscova a suspendat în mod unilateral negocierile pentru acest proiect după doborârea de către aviația turcă a unui avion de vânătoare rusesc în apropiere de granița cu Siria.Putin Peskov

Zubkov nu a precizat daca este vorba despre reanimarea vechiului proiect South Stream (prin Bulgaria), despre care autoritatile ruse au afirmat în repetate rânduri ca este anulat definitiv. Dar având in contextul adversitatii cu Turcia, traseul prin Bulgaria ramane  singura varianta fizic posibila.

Pe de alta parte, în luna martie, Comisia Europeană și-a anunțat sprijinul pentru proiectul gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care începând din 2020 ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan până în Uniunea Europeană via Grecia, Albania și Italia.

TAP face parte din Coridorul sudic de gaze, care are o lungime de peste 3.500 de kilometri și traversează șapte state având drept obiectiv conectarea pieței UE cu noi surse de aprovizionare cu gaze.

Rusia a sistat proiectul „South Stream” în decembrie 2014, după care alegerea a fost făcută în favoarea conductei spre Turcia. Deteriorarea ulterioară a relațiilor dintre cele doua țări a înghețat şi acest proiect.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top