soldati sovieticiUn sitcom rusesc de mare succes in Rusia – Svatî – constata cu regret ca europeanul de rand este convins ca SUA si aliatii sai occidentali au adus contrubutia decisiva in infrangerea Germaniei naziste. Autorii serialului deplangeau mai ales faptul ca din cauza jocurilor video şi a filmelor occidentale, si copiii rusi impartasesc aceasta opinie.

Aceasta nemultumire ruseasca a primit recent o noua voce, în persoana unui oficial de rang inalt din cadrul Kremlinului. Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale acuza direct „propaganda” occidentala ca incearca „în mod deliberat să rescrie istoria, inclusiv istoria celui de-al Doilea război mondial”.

Șeful administrației de la Kremlin este nemultumit ca circa 60 la suta dintre europeni consideră că rolul decisiv în victoria militară asupra naziștilor a fost jucat de SUA și Marea Britanie.

„În urma cu 10 ani, cifra era de numai 40 la suta (…) În percepția oamenilor a avut loc o schimbare radicala”, – a spus el, adăugând că autorilor acestei politici de propagandă ar „trebui să le fie rușine”.

El sustine ca „o mare varietate de documente istorice” dovedesc că Uniunea Sovietică a jucat un rol vital „în rezultatul pozitiv al acestui război groaznic al istoriei”.

Într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today, in spiritul istoriografiei sovietice, Ivanov sustine ca punerea semnului egalitatii între comunism și fascism este „o denaturare a istoriei”  si ca şi „pentru astfel de activitate, propagandiștilor occidentali ar trebui să le fie rușine”.

Dar nu poti pretinde ca ai dreptate doar pentru ca afirmi acest lucru. In orice dezbatere de idei se opereaza cu argumente. In acest sens, nimic, dar absolut nimic nu ii da dreptate oficialului rus.

Lucrarea monument realizata de un grup de cercetatori istorici, in cadrul volumul coordonat de Stéphane Courtois – Cartea Neagra a Comunismului – observa ca intre nazism si comunism NU sunt foarte mari diferente.

Ba din contra, din punct de vedere al victimelor, regimurile comuniste din intreaga lume au omorat de 4 ori mai multi oameni. Astfel, comunismul este responsabil pentru moartea a „aproximativ 100 de milioane de oameni, față de cele 25 de milioane ucisi de nazism”.

Courtois susținea că metodele de exterminare în masă naziste au fost inspirate din cele sovietice. De exemplu, Rudolf Höss, fondatorul faimosului lagăr de concentrare de la Auschwitz, scria: „Șeful Serviciul de Securitate al Reich-ului a trimis comandanților o întreagă colecție de rapoarte în legătură cu lagărele de concentrare ale rușilor. Acestea descriu în detaliu condițiile și organizarea lagărelor rusești, așa cum este furnizat de către foști deținuți care au reușit să scape. S-a pus mare accent pe faptul că rușii, prin angajarea lor masivă în munca forțată, au distrus popoare întregi.”Serghei Ivanov

În plus, genocidurile sovieticilor asupra popoarelor care locuiau în Caucaz și exterminarea unui număr mare de grupuri sociale în Rusia nu erau foarte diferite de cele executate de naziști. Ambele sisteme, comunist și nazist, consideră o parte a umanității nedemne de existență. Diferența este că modelul comunist se baza pe sistemul de clase, în timp ce modelul nazist pe considerente de rasă și teritoriu.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top