Kurier: Despre neputința Europei

8:02 pm, 4 februarie 2015 • de 3 Comentarii

European leaders Arme/fără arme; mai multe sancțiuni / mai putine sanctiuni războiul nedeclarat între Rusia și Ucraina este, probabil, cea mai gravă escaladarea conflictuala între Est și Vest din istoria recentă, scrie ziarul austriac Kurier.

Iar când la mese rotunde, de exemplu, la Minsk, se cauta soluții, partea rusă declară din nou: ”Nu avem nimic de-a face cu acest „război civil„, cum îl numește Moscova.

Kremlinul insistă nu este parte în conflict, în ciuda faptului tancurile de origine rusă efectueaza ”plimbari de ravagii” in estul Ucrainei, iar militanți pro-rusi poarta arme ce se gasesc doar în arsenalul rusesc.

Țările UE gasesc foarte dificil un limbaj comun. Kurier s-a interesat la doi experțiSabine Fischer de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate din Berlin și Andreas Umland, politolog celebrusi profesor al Academiei KievMohyla: are sens să se furnizeze arme Ucrainei?

În timp ce Sabine Fischer consideră că astfel de livrari ar fi nepotrivite” și vorbește despre riscuri grave și imprevizibile„, Andreas Umland vede acest lucru ca pe o problemă de etică, morală, economică sau strategică. Livrarile curente de arme, în special a tarilor din fostul Pact de la Varșovia, au vizat echipamente și arme defensive vechi, despre care Umland spune ca sunt inacceptabile, pentru că armata ucraineană utilizează deja pentru apărare arme sovietice.
apartament distrus
La intrebarea daca regimul actual de sancțiuni este adecvat, Andreas Umland, crede ca acestea au avut până acum un impact limitat și reprezintă compromisul minim si comun al tuturor țărilor UE. Europa ar putea sa nu mai trimita în Rusia unele produse și servicii, dar, pe de altă parte, Rusia continuă să livreze in UE  gaze și petrol principala sursă de venit a statului rus. Europa poate înlocui petrolul rusesc, spune Umland, iar restricțiile în acest domeniu vor  afecta puternic Moscova. Măsurile economice, în orice caz, sunt departe de a fi epuizate. În ceea ce privește unitatea UE cu privire la problema sancțiunilor, Umland continuă: Rusia se pricepe sa exploateze vulnerabilitățile europene”. El amintește că atunci când vine vorba despre o linie comuna a UE cu privire la Rusia, tari precum Cipru, Grecia și Austria sunt adesea separate de restul. In plus, UE este in sine extrem de vulnerabiladin cauza lentorii și a dezacordurilor sale.

Potrivit lui Sabine Fischer, sancțiunile au avut un efect mult mai puternic decât se aștepta dar fără modificările dorite în comportamentul lui Putin. În absența unor alternative, se poate merge numai pe acest drum si anume extinderea sancțiunilor pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei. În același timp, Occidentul ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere economic și politic.

Sabine Fischer vede in criza cu Rusia în primul rând un risc fatal pentru imaginea UE. Daca renunta la Ucraina, UE nu va mai fi vazut ca actor politic important in raport cu alte state care ar dori o apropiere de Uniunea Europeana. Este clar ca trebuie sa ne pregătim pentru relații de criză” pe termen lung cu Rusia, conchide Fischer.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Kurier: Despre neputința Europei

  1. Zorg spune:

    Kurier, parte din germanul WAZ – în România co acționar la România Liberă împreună cu Dan Adamescu. Ziceam și eu așa

  2. rsumy spune:

    Neputincioșii… Chamberlain si Daladier de dinainte de WW2. Istoria se repeta…

  3. Zorg spune:

    Bla-bla-bla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top