În Donbas este necesar să fie deschis un birou temporar al Înaltului Reprezentant al ONU, care va activa până la punerea în aplicare a tuturor etapelor acordurilor de la Minsk, a propus Kurt Volker, trimisul special pentru Ucraina al Departamentului de Stat al SUA. Inițiativa a fost făcută publică într-un interviu publicat luni pe site-ul postului de radio Ekho Moskvy.

„Fără îndoială, va fi necesară o anumită structură, dar cred că ar trebui să fie de dimensiuni modeste. Scopul său va fi asigurarea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, care spun că acest teritoriu se întoarce sub controlul Ucrainei, și Ucraina preia controlul frontierei internaționale. Va fi un birou al Înaltului Reprezentant al ONU, care este subordonat secretarului general al ONU. Poate că va fi o structură comună cu OSCE, ei au propriile lor mecanisme de consolidare a potențialului în aceste teritorii”, a spus Volker.

În plus, diplomatul american a declarat că procesul de înregistrare la alegerile din DND și LNR, de asemenea ar trebui să fie monitorizat de ONU sau OSCE, în scopul determinarii alegatorilor. „Este necesar să ne întoarcem la listele electorale inițiale, existente în Ucraina înainte de război”, a spus el.

De asemenea, diplomatul american a spus că țări precum Suedia, Finlanda, Austria, Belarus, Serbia și Turcia și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la misiunea ONU de menținere a păcii pe teritoriul Donbas. „În opinia mea, aceasta este o gamă buna de țări, sunt inclusiv unele țări care sunt considerate de Rusia mai degraba ca parte a Occidentului, și mai multe state, care sunt considerate în Occident ca parte a spațiului CSI“, – a spus Volker.

Anterior, ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a spus că introducerea forțelor de menținere a păcii și de poliție, precum și instituirea administrației internaționale în regiune sunt principalele componente ale planului de „acord de pace“ în Donbas. Cu toate acestea, șeful interimar al LNR, Leonid Pasecinik, a declarat că nu este de acord cu această idee.

Rusia nu accepta desfasurarea unei misiuni de pace a ONU in Donbas. În septembrie 2017, președintele rus Vladimir Putin a declarat ca desfasurarea ”castilor albastre” ONU se va face doar cu ”acordul” autoproclamatelor republici LNR/DNR. Mai târziu, președintele rus a declarat că desfasurarea pacificatorilor este posibilă doar pe linia de contact.

Kievul, sustinut de Occident, insista pe dsolcarea trupelor de pace în primul rând pe frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Kurt Volker: În Donbas trebuie deschis un birou temporar al Înaltului Reprezentant al ONU

  1. bogdan spune:

    Dar care e treaba Porkului de la kremlin de vrea el sa se opuna la ceva pe teritoriul altei tari ?!? Spurcata specie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top