Aleksander KwasniewskiFostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski crede ca pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, Rusia ar trebui „să retragă de pe teritoriul Ucrainei toţo soldații săi„, sa  stopeze sprijinul separatiștilor„, „sa ofere timp autorităților ucrainene sa reformeze și descentralizeze statul„, sa stabileasca un preț rezonabil pentru gazși sa opreasca blocada economică”.

Kwasniewski crede insa scenariul acesta este nerealist, precizand Europa trebuie să se pregătească pentru o criză de lungă durată„, pentru că „Putin are la dispoziția sa timpși un număr de instrumente: gaz, petrol, aur, trupe, propaganda și câţiva suporteri în Ucraina„.

Europa, in schimb, are putine mijloace de coercitie. Fostul presedinte polonez nu crede în eficacitatea sancțiunilor: acesta este un semn nu de putere, ci de slăbiciune. Cei care nu au alte instrumente de influenta, impun sancțiuni„.

Conducerea rusă va da vina pe sanctiuni pentru orice problemele economice (politică aplicata cu succes de peste 50 de ani de Fidel Castro în Cuba„). Cu toate acestea, a recunoscut Kwasniewski, în lipsa unor alte mijloace, sancțiunile sunt necesare”.

În teorie, politica Rusiei ar putea fi schimbata de o politica energetică comuna si coerenta a Europei”, a adăugat el.

Totodata, fostul presedinte polonez nu crede ca Rusia va proceda la o agresiune militară directă. Nu este necesar. Putin poate aștepta pana când Ucraina va începe sa se confrunte cu dificultăți economice. Acest lucru se poate intampla chiar din aceasta iarna, dupa ce Moscova va bloca gazele”.

În concluzie, fostul președinte a comentat fuga fostului sef al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Facând trimitere la afimratiile miniștrilor ucraineni„, el a spus că, în timpul negocierilor de pe 21 februarie, Ianukovici a avut o discutie telefonica cu președintele rus. A revenit la masa alb ca varul și arata epuizat„. „Se pare ca el si-a dat seama a pierdut sprijinul Kremlinului a declarat Kwasniewski. Ianukovici nu era un om foarte curajos,  a decis să fugă. Sunt de acord cu [Alexander] Lukașenko: Președintele nu trebuie sa se arate in fiecare zi drept un erou, dar sunt momente când acest lucru este necesar. Ianukovici era obligat să-și asume riscul și să rămână„, afirma Aleksander Kwasniewski.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top