Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din Ucraina, potrivit unui comunicat emis de minister.

„Depozitul de muniții din satul Kolbasna, din Transnistria necontrolată, reprezintă o amenințare atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, deoarece așezarea este la granița dintre Ucraina și Moldova, iar prezența armatei ruse sporește tensiunea și pericolul. Știm că în depozitele strategice din Cobasna sunt aproximativ 20.000 de tone de muniție pentru diverse arme: de la arme de calibru mic la sisteme multiple de rachete”, – a spus Cernîș.

Acest obiect potențial periculos situat la granița cu Ucraina a fost nesupravegheat de observatorii internaționali încă din anul 2000, a afirmat ministrul. Care este situația actuala în depozite nu se stie, a adaugat el.

„Este imprtant să avem raspunsuri la următoarele întrebări: se efectuează monitorizarea masurilor de siguranta, se efectuează inventarul (pentru a înțelege daca munitia a fost folosita si unde a fost folosita). Aceste informații sunt necesară tuturor părților care sunt obligate să sprijine procesul de negociere și soluționarea pașnică a conflictului, inclusiv din estul Ucrainei „- a spus ministrul.

În conformitate cu Acordul privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat de pe Nistru, semnat în 1992 la Moscova, în zona de securitate (circa 200 km de-a lungul râului Nistru) au fost desfasurate posturi ale forțelor de menținere a păcii din Rusia, Moldova și Transnistria.

Pe teritoriul regiunii transnistrene se află peste 1.500 de soldați din Rusia.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație prin care cere retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Kyiv: Depozitele militare de la Cobasna nu au mai fost inspectate internațional de 18 ani

  1. bogdan spune:

    Povesti cu porci si bombele lor din Zona Crepusculara(transnistria).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top