Depozitul de muniții rusești din satul Colbasna din Transnistria reprezintă o amenințare fundamentală în domeniul siguranței și al ecologiei pentru Ucraina și Moldova, a declarat Ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, la conferința de presă comună cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi.

Ministrul ucrainean a menționat că a purtat negocieri detaliate cu omologul său moldovean „cu privire la întregul spectru al relațiilor bilaterale și al agendei noastre europene”. „Dar accentul principal … este că avem un trecut comun, provocări comune în sensul protejării integrității și suveranității noastre teritoriale și sunt absolut sigur că există un viitor european comun”, a spus Klimkin.

„Ambele țări suferă din cauza agresiunii ruse și din cauza prezenței militare ruse. Lucrăm în mod constant pe toate platformele internaționale, precum și în contextul eliberării Transnistriei de prezența rusă. Existe primele semne pozitive, deși foarte slabe, în sensul că cel puțin de acum in Transnistria mașinile vor avea plăcuțe de înmatriculare obișnuite. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că provocările care vin din Transnistria se vor opri, deoarece se fac tentative de destabilizare a Ucrainei de către Rusia inclusiv dinspre teritoriul Transnistriei”, a spus Klimkin.

„Vom lucra împreună pentru a elimina amenințarea reprezentata de depozitul rusesc de munitii din satul Colbasna. Este o amenințare fundamentală pentru ambele țări. Este o amenințare în domeniul securității și, în sensul prezenței trupelor rusești și al unei amenințări fundamentale pentru mediul inconjurator”, – a spus Klimkin.

Colbasna este un sat din raionul Rîbnița din Moldova, parte a republicii nerecunoscute a Transnistriei. Depozitele militare din satul Colbasna au fost înființate în anii 1940.

Începând cu anul 2000, volumul de arme și muniții ale Rusiei în Transnistria a fost de aproximativ 42.000 de tone. Din 2000 până în 2004, aproximativ 50% din arme, echipamente militare și muniții au fost îndepărtate sau distruse la fața locului. În stoc, potrivit diferitelor estimări, rămân între 19.000 și 21.500 de tone de muniții: proiectile, bombe, mine, grenade și cartuse.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Kyiv: Depozitul de muniții din Transnistria este o amenințare la adresa securității Ucrainei

  1. Marian spune:

    Ucraina este si ea un stat agresor(hoțul striga hoțul) vezi pamantul României,cel pana la odesa,este in curtea ucrainei din 1991,ei in continuare tac!La fel si politicienii români tradatori.Intai interesele tarii si poporului si dupa aceea prietenia cu vecinii!Concluzie:ucraina are dreptul(american)sa taca!

  2. bogdan spune:

    Daca Ucraina isi facea treaba din anii 90 ai secolului trecut si tinea frontiera inchisa cu Transnistria cum ar fi fost normal acum regimul de acolo ar fi fost istorie ! Doar ca Ucraina a permis traficul de arme, persoane munitie si contrabanda cu teritoriul transnistrean peste 2 decenii ! Acum sufera si ei urmarile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top