Putil al SisiFlatat de autoritatile egiptene, care au impanzit Cairo cu porteretele sale, denumindu-l  „eroul vremurilor noastre”, Putin le-a intors complimentul, promitand Egiptului bani si tehnologie nucleara, potrivit informatiilor din presa rusa.

Dupa discuțiile purtate cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi, Vladimir Putin a declarat că Rusia va construi prima centrală nucleară din aceasta tara, cu „vedere la mare”.

La Cairo era prezent si Serghei Kirienko, șeful Rosatom, care a dezvoltat planul, spunand că Moscova va realiza o centrală nucleară cu patru reactoare, fiecare cu o putere de 1.200 megawati. Mai mult decat atat, Rusia este dispusa sa finanteze şi constructia acestei prime statii nucleare, oferind un imprumut interstatal.

Tot marti, Rusia și Egipt au semnat „Acordul privind dezvoltarea proiectului pentru construirea de centrale nucleare pe teritoriul Republicii Arabe Egipt„.

Amintim ca prietenenia ruso- egipteana pleaca de la premize similare cu cea cultivata de Vladimir Putin şi in alte tari dependente energetic de resurse externe.

Astfel, o oferta similara a facut Vladimir Putin si Ungariei lui Viktor Orban, caruia i-a promis un imprumut de 10 miliared de dolari si construirea de noi reactoare la centrala nucleara de la Paks.

Cat mai are bani, Putin isi cumpara prieteniile, intr-o incercare de a demonstra Occidentului ca eforturile sale de izolare nu au sanse de izbanda.

Trebuie remarcat ca, daca in cazul Ucrainei, Putin a denunțat lovitura de stat anticonstituționala”, el este într-o relație bună cu alSisi, care a preluat funcția de președinte după o lovitură de stat asemănătoare.

Amintim , în iulie 2013, după alungarea lui Mursi de la putere, Ministerul rus de Externe a declarat sprijin pentru aspirațiile legitime ale poporului egipteanși dorința de a oferi asistența necesară pentru poporul egiptean în rezolvarea problemelor de reînnoire democratică și dezvoltare economică(citat de site-ul Ministerului rus de Externe din 4  și 5 iulie 2013).

Trebuie remarcat faptul că, în contextul înrăutățirii relațiilor cu Occidentul, Rusia caută în mod activ noi aliați: în special, Moscova este în curs de relansare a relațiilor cu Coreea de Nord, Zimbabwe, Tanzania și alte țări din Asia și Africa.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top