Ucraina se pregătește să lanseze prima sa centrală solară de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobâl, transmite AFP.

Nouă centrală electrică cu o capacitate de 1 megawatt este situată la doar o sută de metri de „sarcofag” – domul uriaș de metal care acopera reactorul explodat în 1986.

„Această energie solară poate satisface nevoile unei localitati cu aproximativ 2.000 de locuinte” – a declarat Evghene Varyaghin, șeful companiei ucraineano-germane Solar Chernobyl.

El a precizat ca instalația solară ar trebui să fie lansata în câteva săptămâni.

Compania a cheltuit un milion de euro pentru a instala 3.800 de panouri fotovoltaice situate pe o suprafață de 1,6 hectare și speră că investiția va fi recuperata în șapte ani.

„Cantitatea de lumină solară de aici este aceeași ca în sudul Germaniei”, spune Varyaghin.

Ucraina, care a oprit achizițiile de gaze naturale din Rusia, urmărește să exploateze la maxim potențialul zonei de excludere de la Cernobâl, care înconjoară centrala nucleară și nu este potrivita pentru agricultură.

Instalarea cu peste un an în urmă a cupolei uriașe peste ruinele reactorului, a făcut posibilă realizarea si proiectului centralei solare.

Dupa finalizarea ”sarcofagului”, radiațiile din apropierea centralei au scăzut la 10% din nivelurile anterioare.

Cu toate acestea, in realizarea de noi proiecte solare trebuie sa fie respectate în continuare anumite precauții: panourile solare sa fie fixate pe socluri de beton, deoarece solul rămâne în continuare contaminat, explică Varyaghin.

Anul trecut, consorțiul a finalizat construcția unei centrale solare de 4,2 megawați în zona belarusa afectata de radiatiile de la Cernobâl.

Autoritățile din Ucraina au oferit investitorilor aproape 2.500 de hectare pentru construirea de centrale solare în proximitatea Cernobâlului.

„Kievul a primit aproximativ 60 de propuneri de la companii străine, inclusiv americane, chineze, daneze și franceze, care au în vedere posibilitatea de a participa la dezvoltarea de centrale solare în regiune“, – a declarat Elena Kovalciuk, secretarul de presa al Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere.

Investitorii sunt atrași de „taxa verde“, care este „în medie cu 50 la suta mai mare ca cea din Europa“, – a declarat Alexander Harcenko, directorul executiv al Centrului de Cercetare pentru Industria Energetică.

El adaugă că terenul ieftin și proximitatea rețelelor energetice fac ca Cernobâlul să fie deosebit de atractiv, cu toate că există în continuare probleme privind siguranța, precum și birocrația și corupția.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top