Ministerul Apărării al Rusiei a prezentat bombe cu dispersie la o expoziție din parcul „Patriot”, dedicat conflictului din Siria, și asta în pofida poziției oficiale potrivit căreia armata rusa nu a utilizat astfel de muniții în conflictul din Siria, relateaza pe site-ul său Conflict Intelligence Team (CITeam).

Pavilionul care expune bombe cu dispersie se numește „Expoziția de arme și echipamente militare folosite în desfășurarea ostilităților în Republica Arabă Siriană”. Sunt expuse bombe cu dispersie precum RBK-500 AO-2,5RT și RBK-500 SHOAB-0,5.

„Prezența unor machete de bombe cu dispersie în expoziția dedicata armelor folosite în timpul desfășurării ostilităților în Siria, dovedește încă o dată corectitudinea investigației noastre din 2016”, spun autorii raportului.

La expozitie, Ministerul rus al Apărării prezinta și o ”instalație artizanală pentru producerea de agenți toxici”. Instalatia este ștanțată de o fabrica din Rusia, aflata la doar 50 km de ”Parcul Patriot”. Astfel, betoniera, declarata reactor pentru amestecarea componentelor armelor chimice, are ștanțat un număr de fabrică în limba rusă, fiind produsa în 2013. Potrivit CIT, acest lucru indică faptul că acest ”laborator” de arme chimice nu este confiscat în Siria, ci produs în Rusia. În plus, este impropriu pentru producția de arme chimice.

În 2016, grupul CITeam a publicat o investigație privind prezența bombelor cu dispersie în arsenalul trupelor ruse de la baza aeriană Hmeimim din Siria. Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru.

La mijlocul lunii decembrie 2015, ONU a publicat un raport separat conform căruia Rusia foloseste în Siria bombe butoi si bombe cu dispersie, capabile să distrugă case cu tot cu străzi. S-a mentionat în special utilizarea de bombe RBK-500 SPBE-D.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a negat atunci informațiile din raport. „Rusia își desfășoară activitatea strict în conformitate cu principiile și normele dreptului internațional, inclusiv acele părți ale dreptului internațional care reglementează folosirea și interzicerea utilizării anumitor tipuri de arme. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli cu privire la acest lucru”, a spus a spus el.

Bombele cu dispersie sunt muniții formate din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari, cu scopul de a distruge obiecte în mișcare, invizibile de la distanțe mari.

Bombele cu dispersie (bombele cu submuniții) sunt interzise în conformitate cu Convenția cu privire la muniții, care a fost adoptată la Dublin, în mai 2008 și semnată în decembrie 2008.

Rusia nu se numără printre țările semnatare ale convenției care interzice utilizarea bombei cu dispersie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to La expoziția de armament utilizat în Siria, Moscova a prezentat bombe cu dispersie a căror utilizare a negat anterior

  1. Bogdan ignat spune:

    Porci ! La cate minciuni au spus nu le mai stiu numarul si se incurca in ele astfel ca sunt prinsi usor ! Trebuie sa fii inteligent sa nu te dai de gol cand minti mult . Ori ei nu le au pe astea cu inteligenta ! La crime, furturi, violuri si minciuni sunt experti insa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top