La mitingul împotriva numirii fostului presedinte al Armeniei, Serj Sargsian, în funcția de prim-ministru, în seara zilei de duminică s-au adunat în centrul orașului Erevan circa 160.000 de protestatari, a declarat activistul opoziției, Ruben Rubian.

„Aici suntem adunați cel puțin 160 de mii de oameni, dar poliția spune că suntem doar 35.000. Serj Sargsian, nu suntem 7-8 la sută ..“, – a declarat Rubian in fata protestatarilor, potrivit „Interfax“.

Anterior, tot duminică, noul premier a comentat că „forța politică care a câștigat 7-8% în alegerile parlamentare, nu are dreptul să vorbească în numele poporului”.

Rubian a cerut participanților să plece acasa la ora 22:30. „Fără acțiuni, fără semnale”. Cei care fac altfel nu au nicio legătură cu mișcarea noastră „, a spus el.

La rândul sau, deputatul parlamentului armean, membru al partidului de opoziție „Contract civil”, Lena Nazaran, le-a cerut de asemenea protestatarilor să nu ramana pe străzi noaptea, astfel încât poliția să nu aiba pretext sa utilizeze forța.

Amintim, duminică dimineața, poliția din Erevan a început sa-i retina pe demonstrantii sositi in centrul Erevanului în numar mare. Potrivit corespondenților Europei Libere din capitala armeană, liderul opoziției Nikol Pașinian conducea o coloană de sute de protestatari spre locul unde urma să se desfășoare mitingul, când a fost reținut de polițiști și persoane îmbrăcate civil. Toate acestea s-au întâmplat pe fundalul esuarii negocierilor initiate de Pasinian cu primul ministrul Sargsian, care a spus despre cererile protestatrilor ca sunt „șantaj contra statului“.

În total, aproximativ 200 de protestatari au fost reținuți duminica în Erevan.

Reprezentantul oficial al șefului diplomației UE, Maya Kosyanchich a cerut autorităților armene să-i elibereze imediat pe toți cei reținuți și să se angajeze într-un dialog politic.

„Dreptul la libertatea de întrunire prin mijloace pașnice și în conformitate este un drept universal și fundamental al tuturor cetățenilor. Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile armene sa respecte pe deplin acest drept și în mod echitabil și proporțional sa aplice legea, în conformitate cu obligațiile internaționale ale Armeniei, inclusiv în conformitate cu Convenția europeană a drepturilor omului”, – a spus ea.

Protestele la Erevan au izbucnit pe 13 aprilie, ca urmare a numirii fostului presedinte Serj Sargsian în postul de prim-ministru. Sâmbătă, poliția a reținut peste 100 de membri ai opoziției, dupa care activiștii au început să blocheze străzile și în cartierele rezidențiale din Erevan. Participanții la mișcarea de protest sunt nemulțumiți ca dupa 10 ani la conducerea Armeniei in calitate de presedinte, Serj Sargsian a rămas la putere, dar în postul de prim-ministru, functie devenita suprema in stat, dupa reforma constitutionala din aceasta republica caucaziana. Protestatarii cer demisia noului șe al guvernului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top