Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marți, cu o largă majoritate de voturi, o rezoluție propusă de Germania privind prevenirea violenței sexuale în timpul conflictelor armate. 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluției, Rusia și China s-au abținut de la vot din cauza unor motive strict formale, reises din comunicatul postta pe site-ul oficial al ONU.

Potrivit textului rezoluției, Consiliul de Securitate al ONU „solicită părților la conflict să se asigure că acordul de încetare a focului și acordurile de pace conțin o dispoziție în care violența sexuală în situații de conflict și post-conflict este calificată drept act interzis și asigură, de asemenea, prezența și participarea constructivă a femeilor în procesele politice“. De asemenea, subliniază necesitatea de a „exclude infracțiunile de violență sexuală din domeniul de aplicare al dispozițiilor privind amnistia”.

Suparat ca ceilalti membri ai Consiliului (cu exceptia Chinei) au ignorat propunerile Rusiei, reprezentantul permanent al acetei tari la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că Federația Rusă condamnă cu fermitate violența sexuală în conflictele armate, însă „a fost sincer dezamăgită de faptul că a fost propus un text fără să se obtina consensul”. „Acest lucru creează un precedent periculos”, a adăugat diplomatul rus.

În același timp, el a avertizat împotriva încercărilor de a prezenta Moscova ca susținător al păstrării practicii violenței sexuale. „Poziția noastră în această chestiune rămâne aspra și ireconciliabilă, acest rău trebuie eradicat”.

Vasili Nebenzia a explicat că Rusia și China au avut propriul text alternativ pe această temă, dar după adoptarea rezoluției germane, Moscova și Beijing au decis să nu îl promoveze.

Prezentând proiectul de rezoluție, ministrul german de externe, Heiko Maas, a remarcat că proiectul este destinat în primul rând sa „asigure raspunderea pentru astfel de infracțiuni”.

„Noi întărim canalele prin care informațiile privind impunitatea pentru acte de violența sexuală pot ajunge la Consiliul de Securitate și comitetele relevante”, a explicat el.

Potrivit TASS, Washingtonul s-a opus inițial rezoluției din cauza prezenței în text a unui paragraf privind sănătatea reproducerii, care permite avorturi în caz de sarcină ca rezultat al violului. Sub presiunea Statelor Unite, această parte a documentului a fost rescrisă.

În același timp,  Jonathan Cohen, reprezentantul permanent al SUA la ONU, a confirmat importanța problemei: „Statele Unite recunosc cu fermitate faptul că violența sexuală în timpul conflictelor este o probema ce tine de pace și securitate internațională”, a spus el.

Trebuie remarcat faptul că rezoluția privind prevenirea violenței sexuale în timpul conflictelor armate a fost adoptată la cea de-a zecea aniversare a Rezoluției 1888 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevedea numirea unui reprezentant special al Secretarului General al ONU în problema violenței sexuale în conflictele armate.

Consiliul de Securitate al ONU include cinci membri permanenți (China, Federația Rusă, Regatul Unit, Statele Unite și Franța), precum și zece membri nepermanenți, aleși pentru un mandat de doi ani. În prezent, acestia sunt Belgia, Republica Dominicană, Germania, Indonezia, Cote d’Ivoire, Kuweit, Peru, Polonia, Guineea Ecuatorială și Africa de Sud.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to La ONU a fost adoptată o rezoluție privind violența sexuală în timpul conflictelor armate. Rusia s-a abținut de la vot

  1. bogdan spune:

    Pai porcii au experienta WW2 in care au comis sute de mii de violuri de nu mai reuseau nemtoaicele sa avorteze de multe ce erau ! Si astfel multe au nascut porcusori ca urmare a violurilor armatei rosii de sange si plina de cacat sovietice !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top