Mitropolitul Simeon de Vinnița, care s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko ca reprezentant al ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Moscova (BOUPM), este considerat candidat pentru postul de primat al bisericii autocefale ucrainene, scrie publicatia rusă „Novaya Gazeta”.

Se remarcă faptul că, la 13 noiembrie, la întâlnirea cu Poroșenko au venit doar trei ierarhi ai Bisericii ruse din Ucraina (BOUPM) – mitropolitul Simeon (Șostațki) de Vinnița, mitropolitul Alexander (Drabinko) de Pereiaslav-Hmelnițki și arhiepiscopul Filaret (Zverev) de Novokahovsk

„Primul dintre aceștia este considerat aproape oficial candidat pentru postul de primat al Bisericii autocefale unificate din Ucraina, creată de Patriarhia de Constantinopol”, scrie ziarul.

„Al doilea este principalul ideolog al “autocefaliei canonice” a Ucrainei din interiorul Patriarhiei Moscovei, iar al treilea – observator trimis de mitropolitul Onufrie (Berezovski), seful BOUPM, care nu le-a permis celorlalti episcopi să se întâlnească cu președintele ucrainean“ – scriu jurnaliștii.

Potrivit unor surse ale publicației, mitropolitul Simeon (Șostațki) a prezentat președintelui o împuternicire din partea a peste 10 episcopi ai Bisericii ruse din Ucraina, care i-au acordat lui Simeon voturile sale în cadrul Soborului de Unificare din 22 noiembrie.

Autorii publicației subliniază că aceste informatii au logica, cel putin asa reiese din reacția iritată a Departamentului Juridic al Bisericii Ruse in Ucraina, care a subliniat că „Soborul Episcopilor din BOUPM nu a însarcinat niciun episcop al său să participe și să reprezinte BOUPM la vreun Sobor”

De asemenea, se precizeaza faptul că, prin decizia Patriarhiei de Constantinopol, episcopii se vor aduna pentru un Sobor unificator nu ca reprezentanți ai jurisdicțiilor lor, ci în calitate individuală: fiecare episcop se va reprezenta pe el însuși și parohia sa.

Potrivit ziarului, conducerea Patriarhiei Moscovei a demonstrat reale calitati de șiretenie iezuita pentru a împiedica întâlnirea ierarhilor sau cu președintele ucrainean.

În special, se remarcă faptul că în invitațiile care au fost trimise ierarhilor s-a indicat că locul de întâlnire nu era ”Casa Ucrainei”, ci manastrirea Lavra Pesterilor din Kiev (”Kiev-Pecersk Lavra” – foto), iar anunțul privind locul întâlnirii i-a surprins pe multi cand acestia deja erau pe drum.

„În orice caz, episcopii care au dorit cu adevarat să-i ceară lui Poroșenko raspunsuri la întrebările lor, au considerat necesar să se adune mai întâi la ”Kiev-Pecersk Lavra” și să discute situația cu fratii lor”, afirma publicația.

De asemenea, se susține că Onufrie l-a anunțat pe Poroșenko că întâlnirea ar trebui să aibă loc pe teritoriul bisericesc, deși Lavra Kiev-Pecersk nu este considerata ca atare, conform legilor ucrainene.

Autorii publicației susțin că episcopii si-au permis să demonstreze o asemenea îndrăzneală față de propriul lor președinte doar pentru că se tem cu adevarat de președintele statului vecin (Rusia), care mulți ani a fost principalul sponsor politic al structurilor Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to La șefia Bisericii ucrainene autocefale candidează un mitropolit al Bisericii ruse în Ucraina

  1. bogdan spune:

    Incet dar sigur Biserica Autocefala Ucrainiana va cuprinde si celelalte episcopii ce inainte tineau de porcii kremlinezi ! Mai ales ca Porcii kremlinezi sunt Apostati si separati de Patriarhia Constantinopolului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top