putin tsipras„Între Tsipras şi Putin, in virtutea factorului religios și a valorilor morale similare a aparut într-adevăr o apropiere spirituală și o înțelegere reciprocă”, afirma deputatul rus Vasili Lihaciov, preluat de toate agentiile de presa din Rusia.

„Într-adevar”, am spune noi: Unul (Tsipras) e ateu, celalalt (Putin) este doar prieten cu patriarhul, pe care il foloseste pentru a consolida puterea sa in Rusia.

Tsipras este necăsătorit cu doi copii, Putin este divorţat cu doi „copii”, si, potrivit presei de cancan din Rusia, are alti trei copii dintr-o relatie nerecunoscuta şi neinregistrata cu fosta gimnasta Alina Kabaeva. Cu adevarat niste stalpi morali in tarile lor, modele de urmat si, pe deasupra, oameni „profund religiosi”.

In realitate, apropierea dintre cei doi are mai degraba motive care tin de geopolitica. Rusia va incerca sa se foloseasca de situatia de criza in zona Euro pentru propriile interese, la fel cum şi Tsipras va marşa pe relatia Moscova pentru a santaja creditorii, SUA si UE.

Luni, Vladimir Putin a devenit, se pare, primul lider străin cu care premierul grec, Alexis Tsipras a vorbit la telefon după anunțarea rezultatelor referendumului de duminica, scrie Reuters.putinov

Această conversație a avut loc pe la amiaza (ora Atenei). Informațiile anonime grecesti despre o conversație anterioară a lui Tsipras cu președintele francez Francois Hollande au fost negate de serviciul de presă al Palatului Elysee.

Putin și Tsipras au discutat rezultatele referendumului și „unele probleme privind dezvoltarea în continuare a cooperării ruso-grecesti”. De asemenea, președintele rus „și-a exprimat sprijinul pentru poporul Greciei în depășirea dificultăților cu care se confruntă”, a anuntat serviciul de presă al Kremlinului.

Ambasada Greciei la Moscova nu a fost în măsură să răspundă la întrebarea publicatiei „Vedomosti” daca s-a discutat despre vreun împrumut pentru Atena sau daca Moscova va anula embargoul alimentar impotriva Greciei.

„Situația greaca a arătat că criza UE, una dintre organizațiile de integrare, despre care mulți au vorbit, precum și criza FMI și a Bancii Mondiale – este o realitate”, spune Vasili Lihaciov, deputatul Dumei de Stat din Rusia.

„Rusia a propus modificări ale sistemului. Nu mai este posibil sa trăim în vechiul sistem, iar noutatea strategica a fost demonstrata de greci”, a mai spus deputatul.

Care şantaj va fi mai eficient

Credem insa ca, in realitate, Rusia va încerca să folosească problemele ivite in relatiile Greciei cu UE și Occidentul. Un deputat rus, care a solicitat anonimatul a declarat pentru Vedomosti: „Aici este vorba despre al cui santaj va fi mai eficient. Tsipras cu relațiile sale cu Putin va şantaja UE şi noi (Rusia) cu relații cu Tsipras vom santaja UE”.Putin Tsipras

Însa acest „joc este superficial”, care nu va afecta cadrul politic de bază, şi va duce doar la obținerea anumitor avantaje propagandistice şi de politică interna, subliniază sursa. Rusia nu poate fi un mediator între UE și Grecia, pentru ca UE are mai multă influență asupra Greciei. Cu privire la speranta Rusiei ca rolul sau de potential mediator cu Grecia va atitudinea UE față de Rusia în problema Ucrainei? O apropiere cu siguranta ca nu va exista – sunt planuri diferite si Occidentul va continua sa-si urmeze linia”, a spus diplomatul.

Tsipras va ajunge la summit-ul Eurogrupului si are nevoie de o armura puternica. El isi doreste probabil sa spuna că: „Putin este gata sa investeasca în Grecia foarte mult”, pentru ca este evident că o parte dintre europeni vor discuta cu premierul grec „cu dinții încleștați”.

Pe de altă parte, Tsipras are nevoie de bani „chiar acum si va accepta orice proiect in orice condiții”, așa că este foarte interesat inclusiv de relaxarea embargoului rusesc. Dar nu putem spera ca Putin ar avea vreo sansa sa fie mediator intre Grecia si UE: „Acest lucru se întâmplă de obicei cu oameni cu care UE nu are relatii directe – cu Iranul, Coreea de Nord. Nu cred că Putin va fi interesant pentru ei în această calitate în cazul Greciei”, spune expertul Carnegie Center din Moscova, Alexandr Baunov.

Apelul telefonic al lui Tsipras pentru Putin este o încercare clară de a pune presiune pe oficialii europeni, spune directorul Centrului Internațional de Apărare și Securitate, Matthew Bryza: „Putin, desigur, va încerca să folosească problemele financiare actuale ale Greciei. Dar slăbiciunea financiară a Rusiei o împiedică sa joace cu adevarat tare, pentru ca posibilitatile sale financiare sunt limitate”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top