lavrovSancţiunile Occidentului nu vor putea să-i doboare pe ruşi, şi-a exprimat convingerea joi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Dimpotrivă, în opinia lui Lavrov, actuala situaţie ar putea duce chiar la modernizarea economiei ruse, informează RIA Novosti.

Ținem însă să amintim că aceeasi bravura demonstra si Iranul imediat dupa anunțarea de catre Occident a unor masuri similare, iar de la un ton condescendent-triumfalist, care nega efectul negativ al sanctiunilor, in doar cativa ani Teheranul a fost nevoit sa faca fata uneia dintre cele mai profunde crize economice interne sa accepte umilitorul barter ”Petrol Contra Hrană” și in, final, sa-si indulceasca discursul extern.

Lavrov:
„Nu ne-am umilit şi nu ne vom umili. Este o naivitate absolută să crezi, după cum spun unii, că dacă vor introduce sancţiuni pentru vreo câteva luni, o jumătate de an, ruşii vor fi doborâţi”, a declarat şeful diplomaţiei ruse în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rossia 1.

În opinia lui Lavrov, actuala situaţie ar putea duce chiar la o modernizare a economiei Rusiei. ”În mare măsură, această situaţie este legată nu doar de factori externi, ci şi de necesitatea de a moderniza economia Rusiei”, a declarat diplomatul.

Ţările occidentale au introdus, începând din martie, mai multe serii de sancţiuni împotriva unor politicieni, oameni de afaceri, companii dar si sectoare economice din Rusia (bancar, aparare, energetic), ca urmare a poziţiei Moscovei în ceea ce priveşte criza din Ucraina. Cel mai recent val de sancţiuni a avut loc în decembrie, când preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat extinderea acestora şi asupra Crimeii.

Tot mai multi experti cred ca UE si SUA aplica scenariul iranian care si-a demonstrat din plin eficienta.

Puțină istorie

În 2005, imediat după alegerea in Iran a președintelui Mahmoud Ahmadinejad, SUA au anunțat înghețarea activelor Organizației pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI) și a trei corporații industriale din Iran. În decembrie 2006, ONU a impus sancțiuni împotriva persoanelor și entităților asociate cu programul nuclear al Iranului, iar în martie 2007, ONU a înăsprit regimul de sancțiuni. În anul 2007 au ​​urmat sancțiunile din sectorul bancar.petrol sonde

La fel ca si colegii lor rusi de astazi, oficialii iranieni declarau ca sanctiunile nu vor avea niciun efect negativ, ba din contra, vor reusi sa modernizeze mai repede economia. Din pacate, nicio modernizare nu poate avea loc fara acces la tehnologia occidentala.

În 2010, Consiliul de Securitate al ONU a interzis Iranului sa se angajeze în orice activitate legată de rachetele balistice și de îmbogățire a uraniului și, de asemenea, a introdus un embargou complet asupra comertului cu arme. In paralel, Washingtonul a semnat Actul privind sancțiunile împotriva Iranului, iar în 2012, UE a impus un embargou asupra importurilor de petrol iranian, comerțulului cu aur și de bunuri cu dublă utilizare.

Ca urmare a acestor sancțiuni sectoriale, viata din Iran s-a scumpit, alimentele inregistrand cele mai mari salturi: cereale 56%, fructe 66%, legume cu 100% (o evolutie similara poate fi urmarita si in Rusia, cu inflatia pe final de an de doua cifre – 11% si prabusirea rublei -50%).

Analizând istoria sancțiunilor care au fost folosite de 100 de ori in ultimii 50 de de ani pentru zeci de țări, inclusiv Africa de Sud, Coreea de Nord și Siria, revista Time a scris acestea sunt de fapt un amestec de război și pace. Și, deși aceste măsuri afectează de multe ori nivelul de trai în țara respectiva, au dus la schimbare de regim doar in tarile cu potential democratic si au esuat acolo unde este vorba despre un regim autoritar (Cuba, Coreea de Nord).

De exemplu, după ce guvernul cubanez a expropriat proprietatile cetățenilor americaniîn 1960, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Cubei. In 1962 sanctiunile au fost transformate intr-un embargou total. Aceste măsuri au provocat daune economice enorme , dar nu au schimbat sistemul de guvernare al republicii comuniste.cuba

În 1986, în semn de protest față de politica de apartheid si de segregare rasială, Congresul Statelor Unite a adoptat o lege generală împotriva apartheidului, care a introdus o interdicție totală a oricăror legături financiare și economice cu Africa de Sud. A fost nevoie de ani de sancțiuni ca in final sa aiba loc abolirea legilor apartheid (1991).

Deznodamantul de politica interna al sanctiunilor împotriva Rusiei va fi, totodata, si un test al institutiilor democratice in Rusia.

Sancțiuni împotriva Moscovei sunt axate pe sectorul bancar, sectorul energetic și comerțul cu arme. Există două motive pentru care SUA si UE spera că sancțiunile vor duce la rezultatele așteptate. În primul rând, Rusia are legături comerciale strânse cu Europa, și, în al doilea rând, sancțiunile funcționează atunci când țara care le impune are un potențial economic mai mare decât cea pedepsită, ori aceasta este situaţia în cazul de faţă.

Potrivit The Wall Street Journal, istoria sancțiunilor împotriva Iranului, Coreei de Nord și Siriei sugerează pentru a schimba regimul de la Kremlin este nevoie de sancțiuni mult mai profunde. Rusia trebuie lovita ca si Iranul acolo de unde isi extrage cele mai mari venituri, adica in sectorul energetic. Ori scaderea pretului petrolului si restrictonarea accesului la finantare straina pentru sectorul economic de stat al Rusiei, deja isi fac simțite efectul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top