Polonia este în situația de a avea șomaj aproape zero, pentru ca forța de muncă din Ucraina compensează parțial plecarea polonezilor în Occident, scrie corespondentul special al Le Monde in Cracovia și Varsovia.

În urmă cu două luni, Galina Klișko (24 de ani), proaspata absolventa a Facultatii de Istorie a părăsit orașul natal Kovel, situat în partea de nord-est a Ucrainei, ca să se alăture surorii mai mari care locuieste la Varșovia. De atunci, ea lucreaza part-time în doua locuri – casiera și baby-sitter.

„În țara mea nu mai era nici loc de muncă, nici speranță. Iar aici peste tot se fac angajari. Poti crede din nou în viitor ..“ – spune Galina.

În prezent, peste un milion de ucraineni locuiesc în Polonia cu forme legale. La fel ca Galina ei detin permise de muncă temporare. La aceasta cifra se adauga alti 116.00 de ucraineni care au permise de ședere pe termen lung. Este de 6 ori mai mult decât în ​​2013, înainte de anexarea Crimeei de catre Rusia și conflictului cu separatistii pro-rusi.

„Imigrația ucraineană în Polonia nu este nimic nou, dar razboiul, urmat de recesiune, a intensificat acest fenomen“, – spune Martha Yaroshevich, șef al Departamentului pentru Ucraina, Belarus și Moldova al Centrului pentru Studii Estice din Varșovia.

„Pentru Varșovia, un astfel de afluxu de forță de muncă este un mare avantaj. Rata șomajului în aprilie a fost de doar 4,8% – cea mai mică din ultimii 25 de ani. Din 2010, nivelul salariilor a crescut cu 20%.

Potrivit unui sondaj, 30% din întreprinderile mici se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal, în special muncitori slab calificați, – spune Maciej Vitaki, șeful unei agentii de plasare a fortei de munca. – Daca nu erau ucrainenii, în unele sectoare activitatea ar fi luat o întorsătură foarte rea”.

„Ucrainenii reprezintă 10% din personalul nostru,“ – recunoaste Rafa Karoltshik, directorul fabricii Zaslaw, aflata la 65 km de Cracovia, unde 300 de muncitori asambleaza semi-remorci. „Lupta cu competitorii noștri este destul de apriga, atat la vânzări, cât și în atragerea de personal – continuă Karoltshik. – Într-un fel, ucrainenii îi înlocuiesc acum pe polonezii care au plecat la Londra sau Berlin“.

Conform ultimului recensământ, Polonia are o populatie de 38,4 milioane de locuitori. După inlaturarea regimului comunist (1989) și apoi aderarea la Uniunea Europeană (în 2004), milioane de polonezi au plecat în căutarea unei vieți mai bune în Occident. Conform cifrelor oficiale, mai mult de două milioane de polonezi trăiesc acum în străinătate.

„Specialistii ca mine își găsesc cu ușurință un loc de munca aici“, – spune Oleksiy. În urmă cu 3 saptamani, acest mecanic auto în varsta de 29 de ani a venit de la Lviv, cel mai mare oras din vestul Ucrainei. Înainte de plecare, un samsar ia oferit un loc de muncă și o casă în Varșovia pentru 500 de euro. El a refuzat: „Numai țăranii ignoranți se pretează la o astfel de înșelăciune,“ – spune el.

El a răspuns la un anunț de pe Internet al unui proprietar de service auto, situat în apropiere de Rembertów, în suburbia Varșoviei și acesta l-a angajat imediat. Acum, Oleksiy câștigă 2.000 de zloti (475 de euro), din care îi da angajatorului 500 de zloti pentru camera, pe care acesta a inchiriat-o într-o casa învecinată service-ului auto.

De la 11 iunie, ucrainenii care au pașapoarte biometrice pot călători fără viză timp de trei luni în UE. Aceasta măsură i-a îngrijorat pe patronii de întreprinderi mici. „Ei se tem că ucrainenii vor profita de oportunitate pentru a pleca mai departe, în Germania, unde salariile sunt mai mari.

Pentru Oleksiy insa Germania inca nu este de interes: „Și acolo ai nevoie de permis de muncă. În plus, cultura poloneză este mai apropiata de a noastra: aici ne simțim ca acasă“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Le Monde: Lucrătorii ucraineni contribuie la creșterea economică a Poloniei

  1. POLITICALLY CORRECT spune:

    „În țara mea nu mai era nici loc de muncă, nici speranță. Iar aici peste tot se fac angajari. Poti crede din nou în viitor ..“ – spune Galina. —–Ukraina e o tzara eshuata ,cum e si bantunistanu’ mioritic !! O colonie fara industrie ,fara agricultura ,si fara perspective de viitor ,cu bogatziile spoliate de straini ,cu resursele minerale exploatate de ei ,si cu padurile defrishate si terenul agricol cumparat de ei !! Asta e viitorul si al Ukrainei !! Cei care pleaca in Polonia ,etnic sunt polonezi ,si majoritatea vorbesc limba poloneza !! De fapt e si masa de manevra a nazistilor ukropi care astfel se imputzineaza !! Ce e trist, e ca Ukraina se jecmaneste atat de resurse materiale cat si umane dupa modelul romaniei ,sau al celorlalte tzari foste comuniste !! In asa fel incat o revenire la normalitate nu se va mai produce nici peste o suta de ani !! La noi au trecut aproape 30 de ani si romania e o colonie …varza !!Fara viitor si fara …perspective !!

    • Clau spune:

      asa este, dar toate astea se vor schimba in momentul in care voi rusnacii intrati in colaps si nu o sa va mai puteti finanta trupele de ocupatie din Ucraina! Si din Georgia, Moldova, satelitii din Caucaz, Siberia… Ei atunci sa vezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top