Ziarul Le Monde, în edițiile din 16-17 decembrie, a dedicat trei pagini unui articol despre prezența Rusiei în Republica Centrafricană (RCA) și despre modul în care Franța va încerca sa recâștige controlul asupra ”sferei sale de influență” tradiționale.

Pretextul pentru articol a apărut săptămâna trecută: la 13 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a votat extinderea misiunii de menținere a păcii în RCA (MINUSCA), iar pe 10-11 decembrie, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a efectuat o vizită la Bangui, capitala RCA.

Le Monde amintește că, din 1960, când Republica Centrafricană a obținut independența oficială, conflictele sângeroase au continuat în țară aproape fără pauză. De atunci și până în 2016, Franța a efectuat șapte operațiuni militare în RCA, fie pentru a „stabiliza situația”, fie pentru a schimba conducerea țării.

Ultima misiune militară franceză în RCA (numită „Sangaris”) a început cu aprobarea ONU în decembrie 2013, după o nouă lovitură militară și venirea la putere a gruparii jihadiste Seleka. Misiunea a durat aproape trei ani, până în octombrie 2016, când autoritățile franceze au pus capăt acesteia, crezând că operațiunea „s-a încheiat cu succes”. Cel puțin așa credea Jean-Yves Le Drian, care în acel moment era ministru al apărării (în prezent conduce Ministerul de Externe al Franței).

Au existat și alte motive pentru sistarea misiunii. În primul rând, autoritățile franceze au decis să transfere forțe și finanțe suplimentare pentru rezolvarea unei sarcini mai importante în Africa – și anume, lupta împotriva grupărilor jihadiste din regiunea Sahel (Mali, Niger, Ciad, Mauritania, Burkina Faso). În al doilea rând, la Paris s-a considerat că, în comparație cu alte țări ale continentului, Republica Centrafricana, cu cele cinci milioane de locuitori ai săi, nu are o importanță așa mare.

De aceea, în toamna anului 2017, „nu am văzut nimic rău în sosirea rușilor”, mai ales că „nu putem face totul odata”, declara o sursă diplomatică franceză.

Astfel, în decembrie 2017, Franța, împreuna cu alte țări ale Consiliului de Securitate al ONU, a votat pentru ridicarea embargoului și permisiunea Moscovei de a livra o anumită cantitate de arme catre RCA, incusiv trimiterea unui „contingent limitat” de „instructori militari”.

„Rușii au spart ușa cu picioarele”

Dar, obtinand posibilitatea sa „bage piciorul in pragul ușii”, rușii „au spart-o”, scrie Le Monde, subliniind că, pentru aceasta, „trimisul” Moscovei în RCA, Valeri Zaharov, este special „croit pentru asta”.

„Cu un fizic masiv, cap chel, neras de trei zile și privire sumbră: el arată ca o caricatură a agenților KGB”, spune Le Monde, care a reușit să se întâlnească cu Zaharov la „sediul său” din Bangui.

De altfel, Zaharov „a fost angajat al celei de-a 12-a secții a KGB din Leningrad”, a declarat ziarului „o sursă franceză anonima”. Acum, Zaharov (dreapta în poza) este consilier oficial pentru securitate națională al președintelui Republicii Centrafricane.

Anterior, acest post strategic a fost întotdeauna ocupat de reprezentantii Franței, astfel că sosirea rusului „a avut efectul șocului electric pentru francezi”.

În plus, „nu cunoaștem conținutul exact al negocierilor (lui Lavrov cu președintele RCA) din Soci (din septembrie 2017) și nici conținutul acordului (încheiat în august 2018) între Moscova și Bangui „privind cooperarea militară” – cu regret subliniază un diplomat de rang înalt care lucrează în RCA.

Și aceasta nu este „singura zonă gri”.

La 23 iulie 2018, grupul de experți ONU privind Republica Centrafricană a adresat o scrisoare președintelui Consiliului de Securitate, „exprimându-și regretul” cu privire la „lipsa de transparență” în ceea ce privește furnizarea de arme rusești în această țară. De atunci, Statele Unite au lansat un proces de suspendare a autorizației de livrare a armelor.

Un alt mister este cât de mulți „instructorii” ruși se află în RCA, comparativ cu cei 170 aprobati prin decizie a Consiliului de Securitate al ONU?

„O mie – așa cum se spune în unele ambasade din Bangui?”

Singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că ei nu sunt angajați numai în pregatire amilitarilor RCA, dar și în afaceri și există cel puțin o persoană care îmbina acest amestec de genuri: numele său este Evgheni Prigojin, scrie Le Monde, amintind biografia personajului scandalos, care adeseori este denumit „bucătarul lui Putin”.

„Umbra lui Prigojin se intinde astăzi asupra Republicii Centrafricane” scrie ziarul.

„Compania militară privată Sewa Security Services, cu sediul în Bangui, infiintata în urma cu câteva luni, este probabil o ramură a PMC ”Wagner”. Tot Prigojin se află, probabil, în spatele ”Lobaye Invest”, firma care a primit de la autoritățile Republicii Centrafricane dreptul de a efectua prospecțiuni în zonele de diamante ale țării, unde perimetrul de securitate este acum asigurat de ”Sewa”.

Le Monde mai aminteste ca, în iulie a.c., încercand să investigheze această activitate, trei jurnaliști ruși au fost uciși în RCA .

La sfârșitul lunii august, conducătorii gruparilor armate din Africa Centrală, „sub auspiciile Moscovei”, s-au adunat în Khartoum (capitala Sudanului)

Inițiativa de pace a Rusiei irită în capitalele occidentale, deoarece „împiedică” „procesul legitim de negociere” efectuat sub auspiciile Uniunii Africane.

Apropo, la discuțiile de la Khartoum, așa cum au declarat ziarului Le Monde „doi participanți”, a fost prezent  „bucătarul lui Putin”, care a sosit de la Moscova la bordul avionului său privat.

În ce calitate a fost prezent? A fost autorizat de Kremlin? Sau reprezenta un interes particular de afaceri? Probabils i una si alata”, rezumă un expert informat.

Fără îndoială că Parisul intenționează acum să intensifice eforturile de „recâștigare a controlului asupra RCA, de a se contrapune influenței Moscovei…”, mai spune diplomatul francez.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Le Monde: Umbra ”bucătarului lui Putin” se întinde peste Africa Centrală

  1. bogdan spune:

    Povesti cu porci si negri…sau negri si porci…tot un drac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top