Fostul președinte al Poloniei, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, Lech Walesa a propus atribuirea acestui premiu regizorului ucrainean condamnat în Rusia pentru ”terorism”, Oleg Sențov, scrie RMF24. Conform regulilor Comitetului Nobel, laureații premiului pot nominaliza noi candidați.

„Eu îl nominalizez pe Oleg Sențov pentru Premiul Nobel pentru Pace”, a scris fostul președinte al Poloniei într-o declarație emisă marți. În opinia sa, Oleg Sențov „întruchipează toate acele idealuri”, care la vremea sa l-au condus în lupta pentru viitorul lumii pe fostul presedintel polonez. Potrivit lui Walesa, Sențov „s-a opus pașnic anexării Crimeei sale natale de către Rusia”.

Walesa a menționat că, în ultimul său discurs, Sențov s-a adresat rușilor cu apelul să nu fie lași. „Frica este cel mai important și mai îngrozitor păcat de pe pământ. Trădarea este o formă privată a lașitatii”, a spus Sențov, citate de Radio Svoboda.

Fostul președinte al Poloniei a adăugat că regizorul ucrainean „cere eliberarea tuturor prizonierilor politici ucraineni din închisorile rusești, fără a cere libertate pentru ei însuși”.

Walesa a declarat că sentința a fost pronunțată împotriva lui Sențov pe baza unui proces ilegal, iar principalul martor al acuzării și-a retras mărturia la proces, declarand ca marturia i-a fost zmulsa prin tortura, scrie naTemat.pl.

Reamintim că, în luna august 2015, o instanta din Rusia l-a declarat pe Oleg Sențov vinovat de organizarea unei ”grupari teroriste” și l-a condamnat la 20 de ani de colonie penala cu regim strict. În același caz a fost condamnat la 10 ani de închisoare și activistul Alexander Kolcenko.
Sențov și Kolcenko au fost acuzati că, în primăvara anului 2014, la scurt timp după anexarea Crimeei de catre Rusia, au pus foc la sediile „Comunitatii ruse din Crimeea“ și biroul partidului putinist „Rusia Unită“ din Simferopol.

Condamnatii consideră că dosarele împotriva lor sunt politice, iar dovezile fabricate. În plus, Sențov a susținut că a fost bătut și torturat de ofițerii FSB după arest, obligandu-l sa marturiseasca faptele incriminate.

După anexarea Crimeei, lui Sențov i s-a acordat automat cetățenia rusă – pe această bază  autoritățile ruse au refuzat anterior să-l predea pe regizor autoritatilor de la Kiev. Sensov însuși nu a acceptat niciun pașaport rusesc. „El are doar pașaport ucrainean”, – a declarat verisoara sa, Natalia Kaplan.

Pe 14 mai 2018, regizorul, care își ispășește pedeapsa în închisoarea „Ursul Alb“ din Labîtnanghi, în Districtul Yamalo-Neneț, a declarat greva foamei. Sențov cere eliberarea a 64 de prizonieri politici ucraineni care execută sentințe în Rusia. Deși starea lui Sențov se înrăutățește zilnic, el a declarat în repetate rânduri că va ține greva foamei „până la capăt”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Lech Walesa a propus acordarea lui Oleg Sențov a Premiului Nobel pentru Pace

 1. ANTIPUTIN spune:

  Corbii infernului o sa’i manance matele tarului ucigas si terorist, o vesnicie. Foamea si setea groaznica o sa’l supere fara incetare. Va fi torturat incontinuu, fara pauza, fara mila.

  Mai bine sarantoc rusnac
  Decat un genocidar-drac
  Mai bine un mujic parlit
  Decat un tar ticalosit
  Un vagabond fara pacat
  Sub cerul liber, instelat !

 2. bogdan spune:

  Bravo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top