Primul mondialSunday Times a publicat o recenzie a volumului lui Dominic Lieven Towards the Flame: Empire, War and the End of Tsarist Russia (Pe drumul spre dezastru: Imperiul, războiul și declinul Rusiei Ţariste). În cartea sa, istoricul britanic susține că Primul Razboi Mondial a determinat soarta Ucrainei moderne.

La prima vedere, scrie revista, această declarație pare a fi o „tentativă nerușinata” de a lega evenimentele din trecut de un subiect foarte fierbinte astăzi. Cu toate acestea, aceasta teorie a fost exprimata de Lieven cu mult înainte de începerea crizei ucrainene.

Primul război mondial a fost „în primul rând un conflict est-european”, iar una dintre principalele cauzele a izbucnirii a fost dilema cu care se confrunta elita ţaristă. Fara populatia, industria și agricultura Ucrainei, Rusia nu putea rămâne o mare putere în secolul al XX-lea.

În acest caz, Germania, ai carei „aliati austro-ungari controlau jumătate din Ucraina și sprijineau mișcarea de independență în partea rusă a acesteia”, ar fi devenit dominantă în Europa continentală. Acest lucru, spune istoricul, explică „disperata alunecare în războiul suicidar a Rusiei, care a implicat şi alte țări europene și, în cele din urmă, chiar America.”primul mondial2

Teoria lui Lieven este unica in lumea anglofonă, autorul fiind singurul care combate teza înrădăcinata în istoriografia Occidentala, care sustine ca izbucnirea Primul Război Mondial este legata de agenda partii vestice a Europei.

Atunci cand este pomenita Europa de Est, in mintea britanicilor apare batalia de la Gallipoli, şi nu cea de la Tannenberg, în care Rusia a pierdut doua armate de „elita” – aproape 60 de mii de soldați au fost uciși și 90.000 au fost luati prizonieri. Pierderile totale ale Rusiei în Primul Razboi s-au ridicat la 2,2 milioane de oameni.

În conformitate cu istoriografia britanica și americana, cauzele războiului au fost in principal: lupta anglo-germană pentru comerț și colonii, rivalitatea tot mai tensionată între Franța și Germania, precum și decaderea „omului bolnav” al Europei – Imperiul Otoman. Lieven consideră însă că în centrul conflictului se afla dorința disperată a Romanovilor (Imperiul Rus) și Habsburgilor (Imperiul Austro-Ungar) de menținere cu orice pret a statutului de mari puteri.

„Rusia a fost principala învinsă în Marele Război, și mulți ruși sunt convinși că şi astazi plătesc prețul pentru această înfrângere. Acest razboi a condus la sfarsitul dinastiei ţariste, revoluție, război civil și foamea creata artificial. Rezultatul a fost una dintre cele mai sângeroase tiranii din istorie, experimentul comunist0-sovietic afectand timp de decenii milioane de oameni, nu numai în Rusia, ci în multe alte părți ale lumii.

Cartea este o dovadă a modului în care oameni de stat lipsiti de clarviziune au condamnat la distrugere propriile țari și pe ei înșiși. „Unii ruși, scrie Lieven, avertizau despre catastrofa iminentă. Dar vocile lor nu se auzeau în corul puternic al naționalistilor fără compromis, cor care rasună puternic si astazi în Rusia”- conchide Sunday Times.

Citeste si: Lecţii de istorie: Cum a provocat Rusia al Doilea război mondial

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top