
Autoritățile ruse nu au reușit să combată epidemia de coronavirus, în ciuda unui start bun avut la dipsoziție pentru pregătire. Există mai multe motive ale acestui eșec, dar principalul este Vladimir Putin, scrie Leonid Volkov, politician susținător al lui Alexei Navalnîi.
„Argumentarea cu cifre – în loc de postarea săptămânală privind statistica coronavirusului”.
1. Putem pune întrebarea în acest fel? Da, acum evident că putem.
1.1. Chiar și conform cifrelor oficiale, Rusia este de două săptămâni consecutiv aproape în fiecare zi pe locul doi după creșterea absolută de noi cazuri. Și pe primul loc la crestere relativa. Ritmul de creștere a noilor cazuri în ultimele două săptămâni (315%) depășește indicatorii similari din orice țară dezvoltată; dintre țările cu un număr semnificativ de noi infectati, doar Peru și Mexic au indicatori mai mari.
1.2. Ca urmare, Rusia a ajuns rapid pe locul șapte din numărul total de infectați detectați oficial și pe locul doi (după Statele Unite) dupa numărul de „cazuri active”, adică cei care sunt bolnavi și nu s-au insanatosit sau nu au murit (conform worldometre, cu precizarea ca Marea Britanie nu oferă date despre „vindecati”).
1.3. Doar statisticile mortalitatii in Rusia rămân surprinzător de bune – atât de bune încât se pune o întrebare onesta – „de ce sunt atât de bune?” si „unde anume se minte”. Numeroasele mesaje din regiuni despre manipulările cu statisticile medicale; despre modul în care decesele din cauza de coronavirus sunt înregistrate în orice alte categorii nu permit să luam în serios aceste statistici.
1.4. În cele din urmă, și acesta este principalul necaz, Rusia se află acum în statisticile globale ca fiind singura țară în care creșterea exponențială de noi cazuri continuă la mai bine de o lună după introducerea restrictiilor de carantina. În Germania, Italia, Spania, apogeul cazurilor zilnice a fost înregistrat la 10-12 zile după anunțarea carantinei, apoi s-a intrat pe o curba lenta și dureroasa de două săptămâni, apoi o scădere lină. În Rusia, „zilele nelucrătoare” ai fost introduse în urma cu 5 săptămâni – și nu există niciun motiv să credem că vârful a fost deja atins.
Altfel spus da, nu s-a reușit.
1.Dar poate așa și trebuia să fie? Până la urmă, toate țările europene au fost lovite rău, de ce ar trebui Rusia să fie excepția? Nu, Rusia a dispus de mulți factori pregătitori care sa-i permita sa arate rezultate foarte bune.

2.1. Datorită depărtării de la epicentrele din Italia si China de răspândire a bolii, Rusia a avut la dispozitie o lună. Atunci când ne uitam pe hartă, nu trebuie să privim la distanțele fizice în kilometri și nici la factorul „țărilor vecine”, ci la relațiile economice și traficul de pasageri. Așadar, nu ține argumentul potrivit căruia „suntem vecini cu China, ar fi trebuit să ajunga și la noi în ianuarie”. China este imensă; provincia Hubei (a carei capitala este Wuhan) se află în sudul acestei țări, Hubei și Rusia nu au legături economice speciale. A spune: „suntem la granița cu China” este ca si cum epidemia ar fi în Portugalia și am spune: „Ei bine, suntem la granița cu Uniunea Europeană”.
2.2. Dar și Italia este departe de Rusia. Poate din Facebook reiese că toată lumea merge în februarie la schi în Dolomiți, dar în realitate acest lucru desigur că nu este așa. Rușii sunt monstruos de săraci și, cea mai mare parte nu calatoresc nicăieri. Conectivitatea de transport a Rusiei cu principalelor centre europene (Italia, Spania, Franța) este de zece ori mai mică decât în interiorul UE, unde milioane de oameni călătoresc cu mașinile pe sute de drumuri în fiecare săptămână și unde este aproape imposibil de controlat acest trafic. În schimb, în și dinspre Rusia zboara doar zeci de mii de pasageri printr-un număr limitat de aeroporturi.
Fapt aritmetic amuzant: traficul aerian internațional al Rusiei (dupa numarul de pasageri pe an) în 2019 a fost egal cu traficul aerian internațional al Australiei. Populația Australiei este de 6 ori mai mică decât cea a Rusiei; acum mai puneti la socoteala si unde se află Australia. De fapt, distanta dintre Rusia si Italia este la fel de mare ca dintre Australia si Italia. Cautati statisticile australiene cu privire la coronavirus și comparați cu ce este in Rusia …
2.3. Pe lângă factorii timp, îndepărtarea și mobilitatea scăzută a populației, în favoarea Rusiei mai sunt și alți factori. Distanțe uriașe în interiorul țării și densitatea scăzută a populației (de zece ori mai mica decât în țările europene). Numarul de medici pe cap de locuitor este mai mare în Rusia decât media în Uniunea Europeană (370 de medici la 100 de mii de locuitori în Rusia față de 350 – în UE). În Rusia exista producție proprie de echipamente de protectie. Imaginati-va cum te puteai pregăti avand la dispozitei o lună întreaga!
2.4. În sfârșit, un nivel semnificativ mai scăzut de dezvoltare a instituțiilor democratice cu o toleranță mult mai mare a populației la restricții și alte „constrangeri”. Un aparat uriaș, supradimensionat, de represiune polițienească (cel mai mare numar de politisti pe cap de locuitor comparativ cu UE). Adică, în termeni cinici, în Rusia se putea cu adevărat pune cate un politist la usa fiecaruia care a vizitat Italia. Nu sunt deloc un susținător al unor astfel de măsuri – dar trebuie să recunosc că a existat o astfel de posibilitate.

În realitate nu s-a izbutit nimic: ”importul” de coronavirus nu a fost împiedicat, raspandirea în țară nu a fost oprita și în decursul unei luni de carantina inca nu s-a atins apogeul pandemiei. Este un eșec asurzitor, iar întrebarea privind cauzele este îndreptațită.
1.Deci care a fost principala cauză a eșecului?
3.1. Desigur, este greu să evidentiezi un singur factor. Cu toții am văzut că au existat mai mulți. Am văzut dezbateri infernale la TV că „doar chinezii suferă de coronavirus” și că „aceasta este doar o gripa” – și apoi, instantaneu, s-a apasat butonul de panică. Când în loc de carantină s-a declarat „regim de zile libere”. Când au infiintat și apoi au revocat monopolul de stat asupra productiei de măști medicinale și când aceste măști au fost trimise în Italia și SUA. Când s-a introdus un sistem nefuncțional de permise digitale, i-au acuzat de toate pe „gratargii” și s-a luat cu asalt metroul. Toate acestea au reprezentat un esec managerial cumplit al statului rus.
3.2. În opinia mea, se disting fundamental două greșeli principale. Despre una s-a discutat mult: aceasta este dorința de a flutura in vant biciul fără sa se ofere si zaharel. Când au încercat să-i tina pe oameni inchisi in case, fără a le oferi niciun mijloc de subzistență. ”Rămâneți acasă o lună și jumătate fără bani și descurcati-va cum puteti” a dus, desigur, la faptul că economia a fost pusa pe butuci fara ca carantina in sine sa aiba vreun efect asupra pandemiei.
3.3. Despre a doua cauza s-a discutat mai putin, desi mi se pare că stă pe buzele uturor. Este vorba despre amendamentele constituționale. Eșecul Rusiei în lupta împotriva coronavirusului a fost predeterminat pe 15 ianuarie 2020, când Vladimir Putin a conturat public pentru prima oară strategia sa politică de mandat pe viata și, în consecință, a făcut din votare amendamentelor la Constituție el mai important proiect politic al Kremlinului în 2020.
Toată luna martie s-a pierdut din acest motiv – toată luna martie Putin a trecut prin cinci etape de negare-furie-negociere-depresie-amanare. Toată luna martie Kremlinul și Adminstratia Prezidentiala s-au gândit doar la cum să salveze votul din aprilie. Și au pierdut timp prețios. În martie puteau să cumpere sau sa produca suficiente echipamente de protecție. Puteau impune carantina. Sa pregătească măsurile economice. Se putea alege calea germană sau cea suedeză. Coreeană sau australiană. Orice strategie ar fi fost mai bună decât nicio strategie; decât o lună de fofilare și inactiune. Dar autoritățile ruse pur și simplu nu au făcut nimic – și au obținut ce au obținut.
Mi se pare că acest lucru ar trebui reflectat în mod clar.
„Vladimir Putin a declanșat epidemia de coronavirus în Rusia, deoarece a trădat interesele cetățenilor săi, a pus proiectul sau politic deasupra priorității privind securitatea, sănătatea și bunăstarea rușilor.”
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Cea mai mare pesta de acolo se numeste putinism…
Normalitate nu pesta.
putin a aplicat ideologia lui stalin: un mort este o tragedie, un milion de morti sunt o statistica!
Si cat de pregatiti pareau la inceput.
LA Muskali la fel ca la fratii kitai …sute de mii infectati si citiva morti.
Ei dar las’ ca are balta peste(aka porci) !