Rusia, așa cum a devenit ea sub conducerea lui Putin, pare atractiva pentru unii participanți la campania electorală din Franța. Cu toate acestea, modelul său este exact opus modelului de organizare a țărilor Uniunii Europene, screi Les Echos, care adaugă că în fața pericolului care vine de la Moscova, Europa ar trebui să consolideze valorile sale și să-și întărească suveranitatea.

Amestecul rus în procesul democratic din Occident, de la referendumul cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE, la campania electorală din SUA – sunt fapte stabilite. Rusia a intervenit în treburile interne ale altor țări cu atacuri cibernetice, răspândirea de știri false, precum și finanțarea unor partide politice extremiste. Ea a fost prima care a ajutat financiar partidul maghiar neofascist „Jobbik”. Tot Rusia a sprijinit financiar pe Marine Le Pen, acordându-i împrumut de 9 milioane de €. În cele din urmă, Moscova intervine și cu mijloace militare: în ultimii doi ani, avioanele sale au invadat spațiul aerian european, ajungând până în Canalul Mânecii.

„Chiar vrea Rusia să exporte criza și problemele interne în țările vecine, care sunt mai bogate și mai fericite, pentru că sunt cu adevăraa libere? – se întreaba publicatia. – În această „dictatura democratică“, care de doi ani este învinsa de recesiune, speranța de viață este cu 12 ani mai mică decât în ​​Franța. Și acolo nu este legalizata marijuana, ci violența în familie – nu își ascunde jurnalistul indignarea. – În această țară, în care cheltuielile militare s-au triplat în ultimii zece ani <…>, există peste tot violență”.

Cu toate acestea, regimul autoritar din Rusia este admirat de mulți politicieni francezi – de dreapta, republicani, stângisti suverani – care îl sprijina oficial. Generozitatea Moscovei nu este singurul motiv.

„Cultul orb al șefului statului, indiferent cât de corupt este, admiratia fata de ordinea existenta și violența de stat, un pic de anti-americanism, în cele din urmă iluzia că țara se declara “bastion al creștinismului” în confruntarea cu puterile islamiste și Occidentul îmbătrânit – toate acestea astăzi alimentează retorica pro-Putin“, – spune jurnalistul. Cu toate acestea, el se intreaba „cât creștinism este în bombardarea masivă a civililor și a copiilor din Alep?”

În actuala campanie prezidențială din Franța, la care participa banii, rețele sociale și lobby-ul rusesc, exista două tabere. Prima sunt politicienii servili, care admira puterea rusă și retorica sa, iar admirația este atât de mare încât împrumuta chiar și unele dintre temele acestei retorici. Uniunea Europeană este ținta propagandei ruse, inamicul. Dizolvarea Uniunii, un garant al păcii, prosperității și democrației în Europa Centrală și de Vest, a devenit scopul lor, care îi aduce mai aproape de Putin, Erdogan, Trump, Farage, Johnson si alti acoliti din Marea Britanie”.

A doua tabără sunt cei care se confruntă cu dificultăți. Ei pledeaza în continuare pentru Uniunea Europeană, dar sunt conștienți de slăbiciunile ei: lacunele de securitate ale frontierelor externe, prevalența economiei, comerțului și monedei unice în fața politicii și afirmarea valorilor comune, cum ar fi libertatea, democrația, umanismul (spre deosebire de barbarismul lui Putin).

Șaizeci de ani dupa fondare, Uniunea Europeană nu este perfectă și un pic obosita. Instituțiile sale trebuie modernizate. Următorul președinte al Franței și noul cancelar al Germaniei au patru ani pentru a inspira viață nouă în Uniune. Nucleul reînnoit al alianței va fi un grup de țări care doresc să împartă nu numai o monedă comună. „Deschisa pentru comertul internațional, uniunea va primi, de asemenea, protecție din partea barbariei care se intareste in sud (jihadismul) și est (putinismul) “ – speră jurnalistii francezi.

Pentru a atinge acest obiectiv, Uniunea Europeană ar trebui să-și extindă suveranitatea în trei domenii. În primul rând, sa consolideze democrația: președintele UE trebuie să fie ales în mod direct de către locuitori. În al doilea rând, Uniunea Europeană ar trebui să devină mai independenta în spațiul virtual. În al treilea rând, sa consolideze potențialul de apărare al comunității. Din moment ce Marea Britanie a părăsit uniunea, rolul de conducere în acest domeniu îl va juca Franța, ultima putere nucleară a Europei unite.

„Democrația, spațiul cibernetic și apărarea: dupa 60 de ani de la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului este necesar sa reconstruim Uniunea Europeană pe baza acestor noi principii. Amenințarea din partea jihadiștilor și pericolul din Rusia, condusa de Putin, creditorul lui madame Le Pen, ne forțează să acționăm rapid” – cere publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Les Echos face apel să ne opunem barbariei Rusiei cu umanismul european

  1. bogdan spune:

    UE va merge inainte iar populistii vor pierde ! In cativa ani si dementul pitic de la kremlin va fi istorie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top