Seimul leton a adoptat amendamente la Legea învățământului care prevăd trecerea treptată a tuturor școlilor minorităților naționale la instruirea în limba de stat, transmite Delfi.

Proiectul de modificare a legii elaborat de Ministerul Educației și Științei al Letoniei prevede reformarea instituțiilor de învățământ ale minorităților naționale în anul universitar 2021/2022, stabilind că învățământul preșcolar este bilingv.

În ciclul primar (clasele 1-6) învățământul se desfășoară pe trei modele (cu 50% din discipline predate în limba letonă), pentru ca în etapa finală a formării de bază (clasele 7-9), 80% din procesul de învățare sa fie asigurat în limba de stat. În învățământul secundar (clasele 10-12) – instruirea este numai în limba letonă, cu excepția subiectelor legate de limba maternă (limba maternă și literatura).

Trecerea la acest noi sistem se va face treptat. În anul universitar 2019/2020, 80% învățare în limba de stat în școlile primare va fi asigurata doar din clasa a 7-a, în anul universitar 2020/2021 – în clasele 7-8, iar din anul universitar 2021/2022 –  întreaga etapă finală a învatamantului primar. În școala medie secundara, în anul 2020/2021, elevii din clasele 10-11 vor studia complet în limba de stat, iar peste un an – toate clasele.

Pentru anii 2018-2020 au fost alocate 3,6 milioane de euro pentru pregatirea și formarea suplimentară a cadrelor didactice din Letonia. Din fondurile UE este planificată obținerea a aproximativ 3,3 milioane de euro pentru instruirea a 8.000 de cadre didactice care lucrează în instituțiile de învățământ ale minorităților naționale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Letonia a aprobat reforma educației: Școlile minorităților naționale vor trece la predare în limba de stat

  1. Basarabia e Romania spune:

    Romania este singura tara in care minoritatile au totul pe tava si nimic in schimb, nici macar respect!
    Toti sunt agresivi…..chiar tupeisti, vedeti cazul Ucrainei….

    • bogdan spune:

      Corect ! Ba acum santajeaza penalii PSD pt a obtine si mai mult ! Nu numai ca au mai multe drepturi decat oriunde in Europa dar mai si santajeaza pt a obtine un Stat in Stat ! Stiati ca in Franta nu exista minoritati ? In Franta toti sunt cetateni Francezi si punct ! Cui nu-i place poate pleca in ce tara considera el !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top