„Încotro se îndreaptă lumea?” – se întreabă autorul articolului din ziarul francez Libération. Răspunsul la această întrebare, în sugereaza omul de afaceri francez pasioant de geopolitica, fostul șef al Saint-Gobain – Jean-Louis Beffa. El are o viziune simpla, dar convingatoare in ceea ce priveste viitorul lumii.
După sfârșitul Războiului Rece un rol important pe arena internațională l-a jucat superputerea americană. SUA s-au trezit dintr-o data la apogeul puterii sale in lume fara vreun egal, crede Beffa.
Dar acest timp a trecut, iar noi intram acum în a doua fază a globalizării. Și nu vorbim despre o revenire la o lume multipolar. În secolul XXI, lumea va fi bipolară, este convins omul de afaceri francez. Dominaţia lumii va fi impartita de două țări: Statele Unite ale Americii, care nu se află deloc în declin, și China, care a ieşit în categoria superputerilor.
Altor țări, în ciuda progreselor înregistrate, le lipsesc una sau mai multe din cele patru caracteristici importante pentru a fi puteri globale care sa determine soarta lumii, consideră omul de afaceri. Beffa identifică următoarele patru caracteristici: economie orientată spre export, High-Tech, energie și putere militară. Toate celelalte țări, cu excepția SUA și China, au lipsa de ceva din cele 4.
Putem considera cele doua tari drept perechea „diavolului”? Aş zice că deloc, susţine Beffa. Conflictul armat nu mai este principalul instrument de luptă pe arena internațională. Prin urmare, chiar dacă liderii chinezi cresc puterea militară a ţării, ambițiile Chinei sunt regionale. La randul sau, SUA, aceasta superputere democratica, desi este deseori in războaie, acestea sunt limitate și tara nu are pretenții teritoriale.
Arena coliziunilor ambitiilor statelor este acum economia. Potrivit omului de afaceri, SUA și China vor menţine o „cooperare competitiva”, care va duce la crearea unor situatii conflictuale intre cele doua, dar in limitele convietuirii, fara utilizarea armatelor.
Țări precum Rusia, India și Brazilia vor juca insa un rol regional.
Orientul Mijlociu, cu mijloacele sale de luptă bazate pe violență și fanatism religios, de la Maroc pana la Indonezia va deveni o zonă de conflict complicata pentru care marile puteri vor pierde treptat interesul în legătură cu scăderea ponderii petrolului arab in lume.
Un singur jucător pe scena internațională – Europa – ar putea deveni o a treia superputere, egala cu SUA și China.
Cu toate acestea, Europa nu ar trebuie să se angajeze într-o concurență militara sau expansionista, ci ar trebui să joace rolul unui spatiu de cooperarea internațională, considera autorul.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Rusnacii – mândri și rupți în fund… 🙂
Țări precum Rusia, India și Brazilia va juca insa un rol regional.
vor juca
Alte țări, în ciuda progreselor înregistrate, le lipsesc una sau mai multe din ….
Altor țări
toate cele bune
🙂