alepLiderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au declarat că vor lua în considerare adoptarea de sancțiuni suplimentare împotriva susținătorilor președintelui sirian Bashar al-Assad, în principal Rusia și Iran.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei Declarații comune, publicate miercuri, 7 decembrie, pe site-ul guvernului britanic, a Palatului Elysee și alte resurse oficiale.

„Suntem gata să luăm în considerare noi măsuri restrictive împotriva persoanelor și entităților care acționează pentru/sau în numele regimului sirian,” – se arata în declarație.

In plus, liderii celor șase țări au cerut Națiunilor Unite să adune probe ale încălcărilor în Siria, guvernului sirian – să accepte o încetare a focului în Alep, iar  Rusiei și Iranului – sa-și „folosească influența pentru a convinge Siria sa faca acest lucru.”

De asemenea, Declarația atrage atenția asupra catastrofei umanitare din Alep, care se desfasoara „în fața ochilor noștri”: „Aproximativ 200 de mii de civili, printre care mulți copii, în estul Alepului, nu primesc hrană și îngrijire medicală,” – spune documentul. Este nevoie imediată de încetare a focului, pentru a ajuta populația, și condamnarea Rusiei pentru sprijinul acordat regimului sirian.

„Condamnăm acțiunile regimului sirian și susținătorilor săi străini, în special a Rusiei, pentru obstrucționarea furnizării asistenței umanitare și condamnăm cu fermitate atacurile regimului sirian, care a devastat facilitățile medicale civile, precum și pentru utilizarea bombelor butoi și a armelor chimice”, – spune documentul.alep2

Toate părțile implicate în conflict trebuie să respecte „regulile dreptului umanitar internațional, inclusiv Convenția de la Geneva,” amintesc liderii celor șase țări. „Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a vorbit despre crimele de război comise în Siria. Nu putem permite autorilor să ramana nepedepsiti. Solicităm ONU să investigheze raportul și să adune dovezi pentru a aduce autorii crimelor de război în fața justiției.”

În document se mai mentioneaza ca Rusia a blocat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, motiv pentru care acesta din urmă nu este în măsură să-și facă treaba și sa „puna capăt atrocităților”. „Refuzul regimului de a participarea la procesul politic subliniază, de asemenea, reticența Rusiei și Iranului de a contribui la o decizie politică, în ciuda afirmatiilor contrare ale celor doua”.

Declaratia se încheie cu cuvintele: „Noi sprijinim eforturile trimisului special al secretarului general al ONU privind Siria, Staffan de Mistura, pentru reluarea procesului politic prin negocieri. Doar o soluție politică poate aduce pace poporului sirian”.

Declarația celor șase țări a fost adoptată după ce Rusia și China au blocat un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU privind situația umanitară din Siria, care conținea o cerere de armistitiu de o săptămână la Alep. Rezolutia a fost propusa de Egipt, Spania și Noua Zeelandă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Liderii a șase țări din Occident au anunțat despre noi sancțiuni împotriva susținătorilor lui Assad

  1. bogdan spune:

    Ii doare pe Godaci in pix ! Ei traiesc intr-o lume paralela ! Teroristii si barbarii secolului 21 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top