UELa summit-ul UE care are loc în perioada 20-21 octombrie, la Bruxelles, a fost abordată intervenția Rusiei în politica internă a Europei. Liderii țărilor europene au fost de acord că Rusia încearcă să slăbească Uniunea Europeană, care în aceste condiții trebuie sa adopte un curs unic fata de Moscova.

Potrivit președintelui Consiliului European, Donald Tusk, Rusia continua activitatea de subminare, „de la violări ale spațiului aerian la campanii de informare, atacuri cibernetice, amestec în procesele politice din UE și nu numai”.

„Având în vedere aceste exemple, e clar că strategia Rusiei este să slăbească UE”, a spus Tusk într-o conferință de presă, târziu după miezul nopții.

„Scopul nostru nu este să creăm tensiuni cu Rusia. Noi pur și simplu reacționăm la pașii făcuți de Rusia. Sigur că UE este permanent deschisă dialogului, dar nu ne vom compromite valorile și principiile”, a insistat președintele Consiliului. „De aceea, am căzut de acord să ne menținem orientarea și mai ales să păstrăm unitatea UE”, a adăugat el.Tusk

Tusk a anunțat, de asemenea, disponibilitatea UE de a ajuta la investigarea prăbușirii zborului MH17 din Donbas. „Liderii și-au exprimat sprijinul deplin pentru eforturile guvernului olandez în cadrul anchetei în curs de desfășurare. Toate țările care sunt în măsură să ajute investigația și urmărirea penală, ar trebui să o facă”, – a subliniat șeful Consiliului Europei.

Liderii europeni au convenit și să ia în calcul toate opțiunile în caz că Rusia continuă să comită atrocități în Siria, alături de armata siriană. Cu toate acestea, ei nu au formulat explicit opțiunea unor noi sancțiuni, așa cum era prevăzut în forma inițială a concluziilor summitului, au discutat doar posibilitatea de impunere a unor măsuri punitive.

Reuters afirmă că Italia s-a opus până la capăt ideii de suplimentare a sancțiunilor împotriva Moscovei, deși Regatul Unit, Franța și Germania au insistat pentru maximum de presiuni pentru încetarea asaltului asupra rebelilor sirieni de la Alep.

raport-mh17Premierul italian Matteo Renzi, a cărui țară are relații economice extinse cu Rusia, a declarat presei că sancțiunile economice nu trebuie incluse în strategia UE, deoarece nu vor obliga Moscova să negocieze un acord de pace.

La summit s-au discutat și subiecte legate de migrație și comerț. A rămas deschisă problema acordului de liber schimb între UE și Canada (CETA). Liderii europeni vor continua vineri să încerce să convingă regiunea belgiană Valonia să accepte tratatul, pentru a permite Belgiei să își dea acordul. Înaintea reuniunii, Tusk afirmase că în cazului unui eșec, CETA ar putea fi „ultimul acord comercial” al UE.

Premierul britanic Theresa May, aflată la prima participare la o reuniune europeană la vârf, a avut puțin timp la dispoziție, la finalul dineului de lucru de joi, pentru a-și prezenta planurile privind retragerea țării sale din UE. Președintele francez Francois Hollande a avertizat-o să fie gata de negocieri dure pentru Brexit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Liderii europeni acuză Rusia pentru strategia sa de slăbire a UE

  1. bogdan spune:

    Chiar daca OLR ne baga in UE batul prin gard se vede de la o posta ca Porcia e „pe farash” . OLR asa zisul urs de fapt e lighioaie jigarita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top