Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a anunțat planurile de a construi pe teritoriul țării o baza rusă, cu scopul declarat de asigurare a „asistenței în caz de dezastre naturale”, potrivit unui interviu acordat publicației Alo, transmite Vijesti.

Dodik a spus ca baza va fi una „umanitară“ și a remarcat că el consideră că este necesar să se poarte discuții deja din această vară pe tema în cauză.

„În 2014 am suferit de pe urma unor mari inundații, care au provocat pagube de două miliarde de mărci. Atunci am primit ajutor din Europa de Vest și Turcia. De ce ar trebui să renunțăm la ruși, care de asemenea și-au oferit ajutorul în cazul unor posibile dezastre naturale?“ – a spus Dodik.

El a subliniat faptul că desfășurarea unei astfel de baze este o problemă politizată. Prin urmare, Dodik susține că Republica Srpska va fi bucuroasa oricui vrea să plaseze „baze umanitare” pentru „ajutor în momentele gerele“.

Amintim, o baza „umanitara” ruseasca functioneaza de cațiva ani si in Serbia vecina.

În urmă cu cinci ani, la fel ca și astăzi, Balcanii erau cuprinsi de incendii forestiere de proportii. Atunci, la solicitarea guvernelor Serbiei și Bosniei și Herțegovinei au venit în ajutor inclusiv „experti” de la centrul umanitar ruso-sârb din Niș. Rusia a trimis în Serbia câteva avioane și elicoptere specializate și s-a implicat activ în gestionarea catastrofei naturale.

În acest an însa, niciuna dintre țările balcanice cuprinse de incendii –  Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Croația – nu au mai cerut ajutorul Centrului „umanitar” de la Niș.

Directorul acestuia, Veaceslav Vlasenko, a recunoscut ca centrul sau nu este implicat în stingerea incendiilor izbucnite în Balcani din cauza ”politizarii”.

Ce s-a întâmplat? De ce ajutorul rusesc este ignorat?

Centrul „umanitar” ruso-sârb a fost înființat în baza  acordului dintre guvernele Rusiei și Serbiei din 25 aprilie 2012. Conform statutului, centrul este o organizație interguvernamentală non-profit umanitara, creata pentru a „asigura răspunsul umanitar la situații de urgență pe teritoriul Serbiei și în alte țări din regiunea balcanică“.

În urmă cu trei ani, când în zone afectate de dezastru din Serbia și alte țări au aparut „experți” care arătau precum militarii rusi, pe tehnica care sugera ca este tehnica militara rusa, a devenit clar că centrul umanitar ruso-sârb, în ​​ciuda numelui său, nu este o instituție umanitara.

Presa americană a scris în mod repetat că Rusia a creat de fap la Niș o bază de spionaj a militarilor,  deghizata in centru „umanitar”.

La sfârșitul lunii iunie 2017, Kyle Randolph Scott, ambasadorul SUA în Serbia, într-un interviu cu televiziunea sârbă a declarat că Statele Unite consideră baza umanitara de la Nis un „centru de spionaj“.

„Această activitate face parte din activitatea generală a Rusiei în Balcani, care poate fi denumit „maligna“, deoarece nu contribuie la stabilitatea în regiune”, a cotinuat diplomatul.

Chiar de la infiintarea centrului, rușii au cerut statut diplomatic pentru acesta, solicitare care, potrivit ambasadorului, urmareste sa obțina imunitate totala, care sa le garanteze că nimeni nu va putea verifica ce se desfasoara in realitate in spatele zidurilor acestui centru.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Liderul Republicii Srpska a anunțat planurile pentru deschiderea unei baze rusești

 1. yehudy spune:

  regimul corupt putin copiaza modul de lucru al regimului nazist adolf hitler 🙂
  regimul corupt al lui lui putin devine si nazist 🙂

 2. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

  Rusia expansionista si agresiva. Viseaza numai la ce au altii.

 3. bogdan spune:

  Cred ca daca lumea Occidentala sapa putin va gasi ca focurile prin padurile Europene nu sunt chiar intamplatoare – exact cum nu sunt nici teroristii ! Cu siguranta urma porceasca este pe acolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top