Cum să cheama atunci când crezi ca ai păcălit pe toată lumea, și de fapt te-ai ars serios – prostie, inadecvare, tulburare a minții? Cum se cheama politica care a redus un stat din liga mare la rolul de paria? Și nu vorbim despre un eșec sau doua care pot fi corectate. Este vorba despre acțiunile care au condus Rusia într-o fundătură din care nu știe cum să iasă” – scrie politologul rus Lilia Șevțova pe pagina sa de Facebook.

 

Redam textul autoarei.

„Am trait s-o vedem si pe asta. Țara cea mai prietenoasa cu rușii, Grecia, a început să expulzeze diplomați ruși.

Astăzi, Rusia se confruntă cu amenințarea unei blocade a sancțiunilor, care va fi mai dura decât cea anterioară. La sancțiunile actuale, care sunt reînnoite anual, ne-am adaptat deja și am găsit nișe care ne permit sa supraviețuim și chiar sa ne bârzoim. Dar chicoteala s-a terminat. America promite un nou ștreang, din care nu vom mai putea scapa. Actualii conducători de la Kremlin vor pleca, iar ștreangul va rămâne moștenire a noastră. Iata se pun deja în discuție pensiile, iar lațul este garantat! Amendamentul Jackson-Vanik, introdus de americani împotriva URSS în 1974, a fost ridicat abia în 2012, când a dispărut demult orice baza pentru care a fost adoptat.

„Occidentul colectiv” nu încearcă deloc să distruga economia Rusiei – de ce ar avea nevoie de încă o durere de cap? Sa-l doboare pe președintele Putin? Prostii! Sancțiunile occidentale nu au dus niciodată la schimbari de regim. Este vorba despre formarea unui mecanism care sa forțeze clasa conducătoare dintr-o țară, în acest caz Rusia, să plătească pentru credința sa în samavolnicie – nu numai acasă, ci și departe de casă. Problema este însă că guvernul nostru va încerca să transfere pe umerii societății sarcina sancțiunilor. Rușii vor fi nevoiti sa achite nota puterii. De fapt e perfect logic. La urma urmei, ei au susținut politica puterii. Cel putin până de curând.

Dar camasa de forta pentru elita guvernamentala nu este singura ”distracție” de care vom avea parte. Noile sancțiuni SUA (chiar și sub forma atenuata) creează o nouă situație geopolitică pentru Rusia. În primul rând, sunt taiate ambitiile imperialiste, adica coloana vertebrală a sistemului rusesc. În al doilea rând, este distrus sistemul înființat înca din perioada sovietică care menține viabilitatea Rusiei în contul resurselor financiare și tehnologice occidentale.

Guvernul rus a făcut o greșeală de neiertat, gândindu-se că poate trage America de coada fără să pățeasca ceva. Ațâțând America, Kremlinul nu doar că a transformat Rusia într-un factor al luptei politice americane. Americanii au făcut ceea ce au făcut și autoritățile ruse acasă împotriva Americii: poziția anti-rusă a devenit criteriul patriotismului american și aproape o idee națională. Obosite de rolul de șerif mondial, Statele Unite au primit brusc o doză de adrenalină pentru crearea unui front occidental comun împotriva Rusiei. S-a gândit cineva la Moscova la ce ar putea duce jocurile de-a hackerii cu alegerile americane și utilizarea ”fetițelor de la țară” din Rusia pentru a influenta înalta societate de la Washington?

Desigur, Kremlinul este arhitectul politicii noastre externe, care a aruncat Rusia în mlaștina. Dar, de dragul adevarului, este necesar să numim și pe aceia care împart responsabilitatea pentru faptul că suntem acolo unde am ajuns.

– Este clasa politică rusă, care de zeci de ani s-a plâns despre „umilirea“ din partea Occidentului și a cerut pedeapsă pentru lipsă de respect.

– „Experții“ interni,  urland că epoca dominatiei occidentale a apus, ca America trebuie dusa la fiare vechi, ca nu mai trebui sa ne uitam in gura Occidentului.

– Sunt si liderii occidentali (Schroeder, Berlusconi, Sarkozy, Chirac și alti) care i-au cântat președintelui rus în struna ce a vrut el să audă.

– Sunt si unii lideri europeni (cum ar fi maghiarul Orban), specializati in retorica pro-Kremlin în schimbul banilor din Rusia.

– Sunt si acei ”guru ai intelectualitatii occidentale”, jurnaliști și alte figuri, care sustin pe bani ca Rusia are motive să se simta ofensata. Și ca ea are dreptul să sparga geamurile prin vecini.

Adaug si sistemul occidental de management al proprietății și a fluxurilor financiare (în principal în SUA și Marea Britanie), care ispitește elita noastra, permitandu-i sa scoata bani din Rusia și sa-i plaseze anonim în societate liberală.

Și ne vom întreba apoi de unde are clasa noastră politica acest sentiment de impunitate și încredere că Occidentul va înghiți absolut orice!

Dacă nu erau toate acestea, ar fi îndrăznit oare Kremlinul toate „gambiturile“ sale care ne-au adus țara la statut de leprozerie globală?

Sa nu uitam nici paradoxul numit președintele Trump. El da iluzia posibilității unui acord între Statele Unite și Rusia. În practică, insa, totul este destul de diferit: cu cat mai mult vrea Trump să fie prieten cu noi, cu atât mai dureroase sunt noile sancțiuni ale SUA, care ar trebui să-l pedepsească pentru această ciudată prietenie.

Trump va pleca, dar streangul va rămâne pentru o lungă perioadă de timp. Oricat ne-am zbate, lațul se va strange tot mai tare. Vom încerca să fim prieteni cu America – americanii ne vor suspecta de intenții rele. (Dacă, bineînțeles, Rusia nu va spune: „Mea Culpa!”. Însa Rusia nu are obiceiul sa-si recunoasca vinovăția).

Vom încerca să răspundem Americii (și cum putem răspunde?) – va fi și mai rău, pentru că Rusia nu poate rezista în fața celei mai dezvoltate și bogate civilizații, pe care noi am adus-o in stadiu de turbare.

Pe scurt, am îmbulinat-o!”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (11 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Lilia Șevțova: ”Am îmbulinat-o!”

 1. ANTIPUTIN spune:

  Bravo, Sevtova,
  Bate toba
  Sa auda TrumpuToapa
  Si Putin aruncat cu roaba !

 2. bogdan spune:

  Asa e ! Ati imbulinat-o ! Pe vreo cateva generatii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top