Parada armata rusa„Strategia militară adoptata în 2012 nu mai era în concordanță cu realitățile de securitate și noile provocări apărute pentru forțele armate ale Lituaniei. Pe baza experienței Georgiei și a Ucrainei, armata lituaniană trebuie să fie pregătită să reacționeze rapid, atât independent cât și împreună cu aliații săi, la amenințarea militară convențională, dar și la nonconvenționala”- a declarat Juozas Olekas, ministrul apărării al Lituaniei, care a aprobat joi noua strategie militară a republicii, potrivit Delfi.

În noua strategie militară se afirmă că situația de securitate din Lituania s-a deteriorat, iar acțiunile Rusiei, care distrug sistemul de securitate în Europa, provoacă cea mai mare amenințare la adresa republicii.

Documentul indică faptul că probabilitatea agresiunii militare în regiune nu mai este una pur teoretică și poate creste în viitor. Este de remarcat, de asemenea, că armata lituaniană trebuie să fie pregătită să răspundă şi amenințărilor de natura neconvenționala, cum ar fi grupari armate neregulate, atacuri informaționale și cibernetice.

Strategia nu schimba obiectivul militar principal – împreună cu aliații sa ofere un factor de descurajare credibil, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, pe cont propriu și împreună cu aliații săi sa asigure apărarea Lituaniei.

Strategia da curs dorinței Lituaniei de a fi staționate în mod constant pe teritoriul tarii forțe ale aliaților NATO și armele lor.

Aceasta este a patra strategie militară de dupa declararea independenței Lituaniei, care înlocuiește documentul aflat în vigoare din 2012. Pe 14 martie, noua strategie militară lituaniană a fost aprobata de Consiliului de Apărare al tarii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top