Lituania a desemnat Rusia și China, dar și Belarus, țară vecină și cel mai important aliat al Kremlinului, drept amenințări la adresa securității naționale, se arată în raportul Departamentului Securității de Stat din Lituania și al serviciilor de informații militare, raportează Delfi.

Serviciile speciale din Lituania susțin că Belarus cooperează cu Rusia în toate domeniile: militar, economic, politic, în timp ce serviciile de informații din cele două țări lucrează îndeaproape și recrutează cetățeni din Occident și Lituania, în special, pe cei care sosesc în Rusia sau Belarus.

În plus, se remarcă faptul că, sub Vladimir Putin, Rusia încearcă să pună sub control tot mai mare procesele din Belarus. Potrivit Lituaniei, Rusia consideră Belarus ca o „țară-tampon” și rampă de lansare a ostilităților în cazul unui conflict cu Occidentul/NATO, ca țară de graniță prin intermediul careia Moscova își poate exercita influența în regiune.

Serviciile speciale lituaniene subliniază că integrarea Rusiei și Belarusului în sfera militară reduce posibilitățile Belarusului de a-și asigura securitate independent de Rusia. În același timp, Belarus continuă să considere NATO ca fiind principala amenințare.

Un alt punct care este abordat separat se referă la proiectul Centralei Nuclear-Electrice din Belarus. Despre aceste se susține ca „nu îndeplinește standardele de siguranță nucleară, nu este fezabil din punct de vedere comercial, este susținute de banii și tehnologia rusească, al cărui scop este consolidarea poziției Rusiei în regiune”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Lituania a declarat Belarus drept amenințare la adresa securității naționale

  1. bogdan spune:

    Centrala Nucleara pe acelasi sistem ca la Cernobil…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top