tancuri vilniusOrganele de drept din Lituania au finalizat ancheta privind asaltul de pe 13 ianuarie 1991 de către trupele sovietice a turnului de televiziune de la Vilnius şi a sediului televiziunii, în urma caruia au murit 15 persoane. Anchetatorii au inaintat învinuiri împotriva unui numar de 69 de participanti la atacul armat cetățeni ai Rusiei, Ucrainei și Belarus, anunta site-ul Procuraturii Generale din Lituania.

Cei mai multi dintre suspecți se ascund de urmărire penală în străinătate, pe numele lor fiind emise mandate europene de arestare„, se spune in comunicatul procurorilor.

Se precizează, de asemenea, decizia de a finaliza ancheta a fost luata datorită faptului că s-au adunat suficiente probe care dovedesc vinovăția suspecților de crime de război și crime împotriva umanității.

Elena Martinonene, secretarul de presa al Procuraturii, a declarat pentru agenția BNS, unul dintre suspecți cetățean al Rusiei, fostul ofițer sovietic Iuri Mehl, a fost arestat în luna martie a acestui an, în Lituania, la frontiera cu Kaliningradul. Mehl este acuzat de crime împotriva umanității și crime de război. Potrivit procurorilor, cetățeanul rus se afla in unul din tancurile care au luat cu asalt turnul de televiziune din Vilnius. In prezent rusul se află în arest.

vilnius tac rusesc 1991Asaltul asupra turnului TV și clădirii Teleradiokomitet a avut loc în noaptea de 13 ianuarie 1991, la un an de la declarația de independență a Lituaniei. În timpul asaltului au mirit 15 persoane, alte cateva sute au fost rănite.

În cazul evenimentelor din 13 ianuarie un tribunal din Lituania a condamnat deja un grup de participanti în luna august 1999. Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolyalis au fost condamnati pentru crearea unei organizații antistatale și pentru incitarea la încălcarea prin forta a suveranității Lituaniei. Autorii loviturii de stat au facut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar Curtea de la Strasbourg a respins plângerile.

În martie 2012,  Procurorul General al Lituaniei a emis un mandat european de arestare pentru alti doi ruși, foști comandanți ai OMON (trupe de interventie ale militiei sovietice) care au participat la asalt – Boleslav Makutynovich și Vladimir Razvodov. Aceștia sunt acuzați de crime împotriva umanității și crime de război. Ambii suspecți locuiesc în Rusia.

Anterior, pe baza unui mandat european similar, în Austria a fost arestat fostul comandant al forțelor speciale sovietice Alpha”, cetățeanul rus Mihail Holovaty. Extrădarea sa în Lituania nu a avut înca loc.

asalt tv VilniusTotodata, multi ani la rand procurorii lituanieni au cerut asistenta Rusiei in vederea investigarii circumstanțelor atacului asupra turnului de televiziune din Vilnius, în special facilitand interogarea fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov. Gorbaciov însuși a negat responsabilitatea pentru vărsarea de sânge, susținând că evenimentele din Vilnius au avut loc fără știrea lui.

Potrivit autorităților sovietice, armata a atacat turnul de televiziune Vilnius ca răspuns la cererea Comitetului Salvării Naționale o organizație înființată de către Comitetul Central al Partidului Comunist Lituanian. Trupele au ocupat centrul turnului de televiziune, precum și sediul televiziunii, dar au întâmpinat rezistenta protestatarilor și au eşuat să ocupe clădirea parlamentului lituanean.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top