Lithuanian national flagAstăzi Lituania a aderat oficial la zona euro, devenind a 19-a țară care a aderat la moneda europeană și ultima dintre cele trei foste republici baltice din URSS.

Adoptarea monedei euro a fost o oportunitate de creștere și existență ca stat european modern, pentur a stabili noi obiective și a privi spre viitor cu încredere„, a declarat în discursul său de Anul Nou, președintele Lituaniei, Dalia Gribuskayte, potrivit LTV. Totodată, în timpul petrecerii de Revelion din centrul capitalei Vilnius, premierul  Algirdas Butkevičius a retras în mod solemn de la un bancomat prima bancnota euro.

În prezent, ATM-urile din Lituania pot elibera doar bancnote de 5, 10, 20 și 50 de euro.

Aderarea la zona euro este un pas foarte logic în lanțul de măsuri importante pentru țara noastră. Euro va ajuta Lituania să se integreze în piața unică a Europei de Vest. Aceasta, desigur, are o influenta și asupra securitatii noastre, la fel ca aderarea la NATO și UE , – a declarat Rimantas Sadzius, ministrul de Finanțe al Lituaniei, citat de Bloomberg.

Lituania a obtinut acordul de a intra în zona euro în conditiile unui program dur de austeritate menit reducerii deficitului bugetar.

Parlamentul European a aprobat intrarea Lituaniei la zona euro în luna iulie 2014. În favoarea deciziei au votat 545 de europarlamentari, 116 au fost impotriva și 34 s-au abținut.

În conformitate cu condițiile aderarii la zona euro, până la sfârșitul anului, deficitul bugetar al Lituaniei nu trebuie să depășească 3% din PIB, datoria publică 60% din PIB, iar rata inflației să nu treacă de 1,5%.

Vilniusul a reusit sa adere la zona euro din a doua încercare. Amintim ca, în 2006, Lituania, Letonia și Estonia au fost refuzate din cauza depasirii indicatorului de inflație. Estonia a aderat la zona euro de la 1 ianuarie 2011, iar Letonia de la 1 ianuarie 2014.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top