GrybauskaitePreşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat marţi împotriva unei „mistralizări” a politicii Uniunii Europene, criticând din nou Franţa pentru vânzarea unor nave Mistral Rusiei, relatează AFP.

„Asistăm la o mistralizare a politicii Uniunii Europene”, a declarat Grybauskaite pentru postul public de radio LRT, făcând referire la contractul în valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru care Franţa este criticată de occidentali.

„Valorile şi securitatea sunt trădate în favoarea afacerilor, regula «cumpără şi cucereşte» fiind aplicată” de Rusia pentru a diviza membrele UE, a declarat ea, parafrazând proverbul „dezbină şi cucereşte”.

„Vânzarea de tehnologii militare Rusiei în circumstanţele actuale nu poate fi tolerată”, a adăugat ea.

Declaraţia preşedintei lituaniene intervine în momentul în care miniştrii Afacerilor Externe din UE urmează să se întâlnească marţi la Bruxelles pentru a decide o eventuală înăsprire a sancţiunilor impuse Rusiei în cadrul crizei ucrainene, după prăbuşirea avionului malaysian.

Conform preşedintei lituaniene, o politică „indecisă” a UE constituie „o invitaţie directă pentru agresor de a fi mai agresiv pe viitor”.

Statele baltice şi Polonia, care au aderat la UE şi la NATO după căderea comunismului, sunt preocupate de extinderea crizei în Ucraina.

„Nazismul nu a fost oprit în anii ’90 şi asistăm în acest moment la şovinismul Marii Rusii, care conduce la lucruri precum un atac împotriva unui avion civil”, a declarat Grybauskaite.

„Cei care au organizat, comandat şi livrat armament trebuie judecaţi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga”, a adăugat ea.

Preşedinta Lituaniei urma să participe marţi, la Varşovia, la o reuniune a şefilor de stat din Europa centrală şi de Est (Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România, Polonia şi Cehia), prevăzută iniţial înaintea summitului NATO din septembrie, dar în acest context internaţional, dedicată în special crizei din Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top