Parlamentul lituanian a aprobat concluziile anchetei desfășurate de Comitetul pentru Securitate și Apărare Națională privind influența străină ilegală asupra proceselor politice, declarând companiile „Rosatom” și ”MG Baltic” drept amenințări la adresa securității naționale, transmite Delfi.

Comisia a investigat mai mult de o jumătate de an încercările anumitor oameni de afaceri de a exercita influență ilegală asupra politicienilor, managerilor și angajaților întreprinderilor, departamentelor și instituțiilor statului. Au fost verificate mecanismele de finanțare a partidelor, precum și dorința societății ruse de stat Rosatom de a participa în sectoare importante pentru securitatea națională a Lituaniei.

Prezentand concluziile anchetei, președintele Comitetului pentru Securitate și Apărare Națională, Vytautas Bakas a spus că intervenția grupurilor de interese în procesul politic din țară a fost sistemic, a continuat mulți ani, și că acest lucru nu poate fi tolerat.

Una dintre cele mai importante părți ale investigației privind impactul grupurilor de afaceri asupra politicii interne a fost rolul Rosatom în închiderea centralei nucleare de la Ignalina.

În concluziile anchetei, Comitetul noteaza că, în acest an, se va anunța o licitație în vederea construcției unui complex pentru deșeuri nucleare la Ignalina, iar „Rosatom“ are interese comune cu concernul controlat de Darius Mockus – ”MG Baltic”. Potrivit Comitetului, legaturile netransparente dintre „Rosatom“, compania germană ”Nukem” (controlata de Rosatom) și ”MG Baltic” cu politicieni, funcționari publici și lideri de afaceri au exercitat o influența ilegala asupra deciziilor autorităților publice și în punerea în aplicare a unor proiectelor la întreprinderile strategice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Lituania: Compania de stat rusă Rosatom este o amenințare la adresa securității naționale

  1. bogdan spune:

    Porcii si idiotii lor utili se invart peste tot ! Sunt ca o boala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top