sovieticiLituania a pus sub acuzare 66 de cetățeni ai Rusiei, Belarusului și Ucrainei pentru crime de război și crime împotriva umanității în legătură cu moartea a 13 civili în timpul unei represiuni a autorităților sovietice împotriva mișcării proindependență a acestui stat baltic în 1991, au anunțat luni procurori, potrivit Reuters.

Procurorul General a pus sub acuzare foști oficiali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ai ministerelor Apărării și de Interne și ai serviciului de securitate KGB.

Decizia vine într-un moment în care relațiile dintre Lituania și Rusia sunt deja tensionate din cauza conflictului din Ucraina, care a stârnit teamă în statele baltice că Moscova ar putea încerca să-și recâștige influența pierdută în regiune.

Procurorii au respins, totuși, apelurile de a-l inculpa și pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, invocând lipsa de dovezi. Ei au încercat să-l chestioneze ca martor, însă Rusia a refuzat să ofere asistență juridică.

Decizia de a nu-l pune sub acuzare pe Gorbaciov a stârnit nemulțumirea lui Vytautas Landsbergis, liderul mișcării proindependență la momentul deceselor.

„Ar trebui trimiși la grădiniță, la școala elementară, să citească declarații ale martorilor și cărți despre acele evenimente. Acești procurori sunt jalnici”, a spus Landsbergis, citat de Baltic News Service.

În afara celor 13 morți, alte peste 1.000 de persoane au fost rănite în momentul în care trupele sovietice au luat cu asalt turnul televiziunii din Vilnius la 13 ianuarie 1991. O altă persoană a murit din cauza unui atac de cord.

A fost cea mai sângeroasă acțiune a armatei sovietice în încercarea de distrugere a mișcărilor secesioniste în statele baltice — Lituania, Letonia și Estonia. Toate trei și-au câștigat totuși independența în 1991 când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și au devenit membre ale NATO și UE în 2004.

În timp ce Gorbaciov este salutat în Occident pentru contribuția la unificarea Germaniei și pentru inițierea de reforme liberale în Uniunea Sovietică, în Lituania mulți îl acuză că nu a împiedicat vărsarea de sânge.

Singura persoană reținută și care așteaptă să fie judecată în legătură cu respectivele crime este cetățeanul rus Iuri Mel, un fost ofițer pe tanc care a fost arestat în martie 2014 la punctul de trecere al frontierei între Lituania și enclava rusă Kaliningrad.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top