GribauskaiteAflata la Bruxelles, președintele lituanian Dalia Gribauskaite a criticat din nou Kremlinul, cerând UE sancțiuni mai aspre şi afirmând că orice negocieri cu Moscova sunt „lipsite de sens”, scrie cotidianul austriac Kurier.

Aceasta adaugă ca acum, Lituania este serios îngrijorata de posibilitatea invaziei ruse și nu exclude că Moscova îi va prezenta o lista cu „pretenții teritoriale”.

Având în vedere că Lituania separa Belarus de enclava ruseasca  Kaliningrad, Rusia ar putea cere crearea unui „coridor terestru”, a declarat Marius Laurinavičius, expert al Centrului de Cercetare pentru Europa de Est din Vilnius.

În prezent, armata lituaniană are 8.000 de soldați și 4.500 de voluntari, iar ziarul amintește că, recent, Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu.

În cazul unui atac rusesc, trupele NATO ar avea nevoie de trei zile pentru a se mobiliza în sprijinul Lituaniei. În cele trei zile, Lituania va trebui să se apere singura, subliniaza Grybauskaite.

Potrivit presedintelui lituanian, Rusia este un „stat terorist”, iar prezenta unui numar cat mai mare de soldați în Lituania, va fi un factor de descurajare a Moscovei.NATO parada Narva2

În prezent, Lituania este extrem de preocupata de rachetele „Iskander”, plasate de Rusia în Kaliningrad. Potrivit publicației, în școlile lituaniene sunt impartite broșuri care conțin informații cu privire la comportarea în caz de bombardament, şi sunt organizate frecvent exerciții de apărare aeriană.

Totodata, pe străzile din Vilnius soldatii apar in numar tot mai mare, mult mai mare decât oricând, adauga Kurier.

Tensiunile dintre Lituania și Rusia sunt agravate de faptul că ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei Linas Linkevičius cere în mod activ NATO sa furnizeze arme Ucrainei. Un alt punct important al discordiei este furnizarea de gaze rusesti, dupa ce, de la sfârșitul anului 2014, Lituania a inceput importul de gaze norvegiene.

În 2012, Lituania a declansat o bătălie juridică cu concernul „Gazprom” pe care il acuza de prețuri umflate. Dacă va câștiga acest proces,  Lituania se așteaptă să primească de la „Gazprom” o compensație de 1,5 miliarde de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top