Euro moneyParlamentul European a aprobat cu o largă majoritate, miercuri, intrarea Lituaniei în zona euro, aceasta urmând ca la 1 ianuarie 2015 să devină cel de-al 19-lea membru.

Introducerea monedei unice în micul stat baltic a fost aprobată cu 545 de voturi pentru, 116 împotrivă şi 34 de abţineri. Avizul Parlamentului în această privinţă este doar consultativ.

În iunie, procesul a primit deja undă verde din partea Comisiei Europene, a Băncii Centrale Europene, apoi a miniştrilor din zona euro, care au considerat că Lituania prezintă un „grad ridicat de convergenţă durabilă cu zona euro” şi că îndeplineşte condiţiile necesare.

Statele membre UE trebuie să se pronunţe la 23 iulie.

Vilnius vede euro ca un zid de apărare împotriva Rusiei şi ca pe o modalitate de consolidare a poziţiei sale politice în Europa. Ţară baltică ce are trei milioane de locuitori, membru UE din 2004, Lituania se alătură vecinilor săi, Estonia şi Letonia, care au trecut la euro în 2011 şi, respectiv 2014.

„Europa şi euro constituie o oază de pace geopolitică”, a subliniat marţi în faţa Parlamentului European tânărul eurodeputat conservator lituanian Gabrielius Landsbergis, nepotul părintelui independenţei lituaniene Vytautas Landsbergis.

„Populaţia va resimţi efectele pozitive ale euro”, a subliniat la rândul său eurodeputatul socialist lituanian Vilija Blinkeviciute.

Raportorul conservator german Werner Langen a observat că Lituania prezintă „o rată de schimb stabilă, o inflaţie scăzută în pofida unei dependenţe energetice în creştere (…), o îndatorare publică redusă, un deficit limitat” şi toate acestea „în pofida crizei financiare”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top