Locul eliberat de SUA în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va fi luat de o ţară din acelaşi grup regional, a declarat miercuri Brenden Varma, purtător de cuvânt al preşedintelui Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, citat de Xinhua, transmite agerpres.ro.

Varma a menţionat că rezoluţia din 2006 a Adunării, prin care a fost înfiinţat Consiliul, nu prevede posibilitatea retragerii unei ţări, dar stipulează distribuţia geografică a celor 47 de locuri în acest organism. De aceea, a precizat el, Adunarea va trebui să desemneze un candidat din grupul format din statele Europei Occidentale şi altele, deci Rusia – care potrivit unor ştiri intenţionează să candideze – nu se califică.

Retragerea SUA din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunţată marţi de ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, nu are precedent. Decizia nu a fost încă notificată oficial Adunării Generale, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Adunarea îşi va încheia în curând lucrările din sesiunea curentă – a 72-a – şi nu este clar dacă va desemna un înlocuitor pentru SUA în Consiliu, arată Xinhua. Membrii acestuia sunt aleşi anual, pentru mandate de trei ani, care nu încep simultan, iar candidaturile trebuie depuse la Secretariatul General al ONU. Varma a menţionat că nu există un calendar pentru procedurile respective.

În declaraţia prin care a anunţat retragerea SUA, ambasadoarea Nikki Haley a criticat marţi prezenţa în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a unor ţări precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, care în opinia sa încalcă drepturile respective. Ea a acuzat Consiliul şi de o „prejudecată cronică” împotriva Israelului. Haley a susţinut că forul „nu este demn de numele său”; EFE a relatat şi că secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a asistat la anunţ, a calificat Consiliul drept „ipocrit”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Locul SUA în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va fi luat de o ţară occidentală, Rusia nu se califică

  1. bogdan spune:

    Ce e aia rusia ?!?

    • Clau spune:

      …este un putz (subst. fem.sg. – putza, pl. – putze) de benzina. La inceputuri ei sugeau/sorbeau petrolul direct de la putza dar de cand cu avansul tehnologic si descoperirea samponului de paducel rusnacii nu mai suge la putza de benzina si s-au intors mai la radacina unde dau limbi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top