”Este foarte probabil ca Rusia să fie în spatele încercării de asasinare a fostului colonel GRU, Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia”, a declarat premierul britanic Theresa May,  în cadrul unui discurs în parlamentul de la Londra. Potrivit ei, Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu o substanta militara neuroparalitica din familia ”Noviciok”, dezvoltata în URSS. Astfel, statul rus este fie direct responsabil pentru otrăvire, fie responsabil de pierderea controlului asupra substanței, care a căzut în mâini criminale și a fost folosită pentru otrăvire, a spus primul ministru britanic.

„Pe baza identificării pozitive a acestei substante chimice de catre experți de renume mondial [al Laboratorului de Stiinta și Tehnologie al Ministerul Apărării din Marea Britanie] de la Porton Down, a cunoașterii noastre despre faptul că Rusia a produs  anterior aceasta substanta și încă este în măsură s-o producă, raportului Rusiei privind asasinatele sponsorizate de stat și opinia noastră conform căreia Rusia consideră că unii transfugi reprezintă ținte legitime pentru ucidere, guvernul a ajuns la concluzia că este probabil că Rusia este responsabilă de acțiunile întreprinse  împotriva lui Serghei și Iulia Skripal, „- a declarat premierul Marii Britanii în Parlament.

Potrivit lui May, există două explicații posibile pentru atacul asupra Skripal: fie „acesta a fost o acțiune directă a Rusiei împotriva Marii Britanii, fie Rusia  a pierdut controlul  acestei substante neuroparalitice puternice, cu care a fost otrăvit ulterior fostul colonel GRU”.

De asemenea, May a mai spus că ambasadorul rus în Marea Britanie a fost convocat  în legătură cu tentativa de asasinare a lui Skripal. Diplomatului rus i s-a cerut să explice cum a aparut substanta chimica în Salisbury, oras in care Skripal impreuna cu fiica sa au fost găsiti lesinat.

Împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului, Boris Johnson, May a cerut  ambasadorului rus că până la sfârșitul zilei de marți, 13 martie, sa ofere Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice un „dosar complet“ cu privire la programul „Noviciok“.

Potrivit lui May, Marea Britanie va lua măsuri ample împotriva Rusiei în legătură cu otrăvirea lui Skripal. „Dacă nu există un răspuns clar, vom trage concluzia că acest incident poate fi considerat ca o utilizare ilegală a forței de către statul rus pe teritoriul Regatului Unit”, a spus ea, potrivit Reuters.

Ce se știe despre „Noviciok”

Substanța otrăvitoare „Noviciok” se referă la o categorie de substanțe otrăvitoare cu acțiune neuroparalitica din a treia generație, care au fost dezvoltate în perioada Uniunii Sovietice în cadrul proiectului „Foliant”.

„Foliant” a fost demarat în 1973 si avea ca sarcina crearea unei substanțe toxice fara analogie, superioara în toate caracteristicile sale, printre care – capacitatea crescuta de otrăvire si posibilitatea de a folosi doze foarte mici.

Mai mult de 200 de chimiști sovietici au lucrat la acest proiect la Institutul de Cercetare din orașul Șihanî.

Clasa de substanțe toxice organofosforoase cu acțiune neuroparalitică ”Noviciok” a  fost sintetizata pentru prima oară la mijlocul anilor 1980. Rezultatul acestui program a fost crearea a trei agenți chimici unici – „Veșcestvo 33”, „A-232”, „A-234”. Potrivit investigatorilor britanici, cu una din cele trei substante a fost otrăvit Serghei Skripal.

Despre simptomele otrăvirii cu „Noviciok“ se știu putine. Se crede că imaginea clinica a otrăvirii este similara ca și în cazurile de otravire cu substantele chimice convenționale (Sarin, Soman, VX). Cu toate acestea, există și diferențe: afecțiuniile sunt practic incurabile, iar oamenii care au fost expusi la aceasta substanta, chiar daca supraviețuiesc, rămân invalizi pe viata. Este vorba despre așa-numita neurotoxicitate întârziată – afectare grava a sistemului nervos, manifestata prin pareze si paralizii care apar peste una până la trei săptămâni după ce a fost otrăvita și care practic nu cunoaste metode de tratament.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Londra: Agentul Skripal a fost atacat cu o substanță neuroparalitică dezvoltată pentru armata rusă

  1. Basarabia e Romania spune:

    Hoti si criminali……..si cu un tupeu fara limite!

    Mai au curaj trolii sa spuna ceva? Ventilatoriev mariusev ciocul mic si joc de glezne!

  2. bogdan spune:

    De data asta au pus-o rau godacii !!! UK nu-i nici Ukraina fara forta militara sau economica si fara prieteni si nici Olanda care dupa ce Porcii i-au dat jos un Avion plin cu civili inca stau la masa discutiilor fara rost cu aceasta rasa criminala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top