În spatele atacului asupra lui Serghei și Iulia Skripal se afla posibil „fosti sau actuali agenți ai serviciului secret cunoscut sub numele de GRU” – un serviciul de informații al armatei ruse, care este acuzat de Londra ca a orchestrat atacul chimic din Salisbury. Recent, acelasi serviciu a fost acuzat oficial în SUA ca a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016, scrie The New York Times, citând trei surse – oficiali britanic și american, precum și un alt fost oficial american familiarizat cu ancheta.
„Analistii si oficialii guvernamentali spun că GRU, cunoscuta în prezent sub numele de Direcția Generală a Statului Major General, este forța din umbra a Kremlinului în conflictele din întreaga lume. Serviciul special în cauza este implicat în războiul hibrid purtat de Rusia în Ucraina, precum și de anexarea Crimeei în 2014. GRU a luat parte și la operatiunile de ocupare a orașelor siriene în numele președintelui sirian Bashar al-Assad” – sustine publicatia.
În regiunile mai calme, ofițerii serviciului secret sunt acuzați de crearea turbulențelor politice, mobilizarea naționaliștilor slavi din Muntenegru și finanțarea protestelor împotriva schimbarii numelui Macedoniei.
”Otrăvirea lui Skripal este un alt tip de operațiune specială, care își are originea in traditia sovietica de razbunare fata de tradatori“. Potrivit New York Times, guvernul britanic este foarte aproape de a stabili identitatea celor care au efectuat această operațiune. Anchetatorii britanici nu au exclus faptul că responsabilitatea pentru incidentul din Salisbury o pot avea și alte servicii secrete ruse sau „una dintre unitățile lor private“.
Înainte de a semna ordinul de a expulza diplomații ruși, Marea Britanie a prezentat în mod privat ancheta sa altor state. Înca de atunci în acele materiale se spunea că GRU a spart e-mailurile Iuliei Skripal înca 2013. Prin urmare, înainte de otrăvire, și Skripal și fiica sa se aflau sub supravegherea serviciilor secrete ruse, iar telefonul Iuliei ar fi avut instalat un malware care permitea să fie urmărita 24/24 de ore, scria BBC la începutul lunii iulie.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pai ca doar nu a venit Ivan Colhoznikul in UK cu insecticid in „sumka”…