genocid PutinCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat un verdict cu privire la cazul de rezonanță „Perincek versus Elvetia” în care a ajuns la concluzia că negarea genocidului armenilor este admisibilă în temeiul libertății de exprimare. Curtea a considerat că interdicția negării genocidului este contrară articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează libertatea de exprimare, potrivit site-ului CEDO.

Cu majoritate de voturi (10 la 7), judecatorii CEDO au decis că politicianul turc Dogu Perincek nu poate fi condamnat în baza acuzațiilor de discriminare pentru declarația sa: „genocidul armean este o mare minciună internațională”.

„Declarația lui Perincek se referă la probleme sociale şi nu include apeluri la ură și intoleranță … declaraţia nu poate fi considerată că reprezinta o atingere a demnitatii membrilor comunității armene, pentru a fi acuzat penal în Elveția”, – spune decizia CEDO.

Perinçek – președinte al Partidului Muncitorilor din Turcia și co-președinte al comisiei „Talaat Pașa” – a fost acuzat în Elveția, condamnat repetat și amendat ca a negat public genocidul armenilor din Turcia otomană.

Elveția a susținut că negand genocidul armenilor, Perinçek a acuzat Armenia de falsificarea istoriei. Avocatii lui Perincek şi-au construit cazul pe faptul că genocidul armenilor nu este recunoscut pe plan mondial. Instanța de judecată, la rândul său, a ajuns la concluzia că „într-o societate democratică, nu este nevoie ca domnul Perinçek sa fie supus unei pedepse penale.”

La sfârșitul secolului al XIX – începutul secolului XX, în Imperiul Otoman a avut loc persecuția armenilor, care a culminat în anul 1915 cu evenimente pe care Armenia le descrie drept genocid.

Genocidul armenilor este comemorat anual pe 24 aprilie: în această zi, la Istanbul, în urma cu 100 de ani, au fost arestati și ucisi mai mult de 800 de reprezentanți ai intelectualitaţii armene locale.

Turcia respinge acuzațiile de genocid, susținând că victime ale tragediei din 1915 au fost în egala masura armeni și turci.

Între timp, genocidul armenilor din Turcia otomană a fost recunoscut de mai multe state, Parlamentul European și Consiliul Mondial al Bisericilor.

Recent, Papa Franciss, în timpul unei liturghiei, a numit uciderea în masă a armenilor „primul genocid al secolul XX”. Premierul turc, Ahmet Davutoglu, l-a acuzat pe Papa că s-a alăturat unei conspirații împotriva Turciei. În semn de protest, Turcia l-a rechemat pe ambasadorul său de la Vatican.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top