ulitzkayaRenumita scriitoara rusa Ludmila Uliţkaia, cunoscuta cititorilor  PaginadeRusia pentru eseul Rusia bolnava„, a fost invitata la un Forum al editorilor din Lviv, unde editura Folio” lanseaza o carte semnata de autoare Daniel Stein, traducatorul un bestseller despre viața unui evreu care a lucrat pentru Gestapo, salvand multe vieţi și care ulterior a devenit preot catolic.

La forum Uliţkaia a declarat că Lviv a surpins-o: Am vizitat muzee frumoase, am fost uimită de cultura serioasa care emana în atmosfera din Lviv, imagine care, desigur, nu corespunde cu ceea ce se prezinta la televiziunea rusă. Există un sentiment că Ucraina este mai aproape de innoire, curatare, schimbare de curs „, a spus Ulitskaia , citata de Gazeta.ua.

Potrivit scriitoarei, guvernarea în Rusia este apasatoare pentru cultură:

Întotdeauna am spus eu servesc spațiu cultural. Iar spațiul cultural depinde acum de situația politică. Şi pentru ca aceasta dependenţă s-o resimt mai puţin, sunt aici. Impulsul cultural este liberatatea. Nu exista libertate, nu exista nici cultura. Dar cultura poate merge subteran. Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci a fost luxurianta și culturala, dar acele personalități pe care le-am vazut la televizor – artiști, poeți etc printre ei nu a fost una care sa nu fi fost supusa hărțuirilor puterii politice. Uitându-mă la aceasta splendoare era vizibila lupta statului cu cultura. Este o tradiție rusă. Tolstoi, Dostoievski, Cehov au fost exilati în Sahalin şi au suferit de pe urma represaliilor puterii„.

Impresia de frică care exista in Rusia o aminteste pe cea care a fost si în Uniunea Sovietică. Aceasta este o boala grea, pentru care trebuie tratata mai mult de o generație. Ucraina este mai aproape de eliberarea de această teamă decât Rusia..” – spune Uliţkaia.

În opinia sa, Rusia se confruntă cu o ruptură: Cei peste 80% din populatie care susțin guvernul, anexarea Crimeea, nu sunt monolit. Exista si faramitare. Toate evenimentele reprezinta frica guvernului nostru fata de acțiunile de tip Maidan ale oamenilor „.

Ea a menționat există o foarte mare diferență între internet și viața reală. Potrivit ei, pe internet curg rauri de mizerie verbala „dar cand merg cu metroul oamenii îmi spun mulțumesc, vă pot strânge mâna?”. Nimeni  nu a venit la mine sa-mi spuna ia-ti catrafusele si pleaca in Israel” – a mai spus scriitoarea.

Nu-mi place puterea, nu a fost pana acum sa spun este guvernul meu. Ţara noastră este în mâinile KGB-ului, și acest lucru nu pot sa-l iert lui Elțin (care l-a uns pe Putin – n.r.). Daca eram din Ucraina probabil nu as avea incredere nici in puterea din Ucraina. Dar aici aveți o șansă. Aveți oameni noi, care pot duce în Europa. În Rusia nu există astfel de oameni (la putere – n.r.). M-as bucura dacă totul va fi aici bine„, . a mai spus Uliţkaia.

Scriitoarea nu a semnat scrisoarea de sprijin a actiunilor Kremlinului semnata de o serie de artiști și intelectuali ruși.

Intelectuali ruși au scris o scrisoare împotriva agresiunii puterii. Apoi a venit o scrisoare de susținere, semnată de personalități culturale, multi sunt prietenii mei, a fost o provocare pentru cei care nu au semnat. Jumătate din acești oameni sunt directori, sefi, raspund pentru alti oameni, depind de banii de la stat, de subvenții, îi pot înțelege un pic, deși există oameni care au semnat scrisoarea cu multa pasiune, fix ca atunci când Pasternak (Boris Pasternak, poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958 – n.r.) a fost exclus din Uniunea Scriitorilorspune scriitoarea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Ludmila Uliţkaia: Rusia este stăpânită de KGB, societatea în degringoladă

  1. silviu spune:

    Nu stiu dar parca am un deja vu, si basescu avea de partea lui niste intelectuali romani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top