rafinaria PetrotelRafinăria Lukoil Ploieşti, care a fost oprită în urmă cu o săptămână în urma unei anchete a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a notificat, vineri, Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de pornire a instalaţiilor tehnologice.

„Începând de azi vor intra în procedură de repornire a instalaţiilor. Au trimis notificarea în această dimineaţă”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Potrivit sursei citate, în document se menţionează că, pe perioada regimului tranzitoriu de pornire, rafinăria va monitoriza prin laboratorul său emisiile la limita amplasamentului.

Potrivit unui comunicat emis marţi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, procurorii efectuează cercetări faţă de Petrotel Lukoil SA Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro.

De asemenea, faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Conform sursei citate, la data de 2 octombrie anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurator ca urmare a unor percheziţii efectuate pe platforma Lukoil din Ploieşti, iar luni, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parţială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă mâine Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

Preşedintele a spus că în problema Lukoil nu discută ”abordări dâmboviţene”, ci doar ameninţări şi presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României.

”Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar, dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl replătim şi diferenţa, cât a costat retehnologizarea, îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală şi spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Băsescu.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

”La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat şeful statului.

Băsescu a mai spus că a auzit „o minciună”, zilele acestea, şi anume că „Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 700 de milioane de euro pe an”.

”Lukoil, de cinci ani, merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că, la terminarea anchetei, acele 230 de milioane să fie, doar aşa, o deschidere, vis-a-vis de sumă. De unde, când pierde, i-o fi dat 700 de milioane domnului Ponta, la buget? Îi spu eu, i-a dat banii lui, i-a dat banii din acciză, aia e partea statului român care, dacă benzina este de la Lukoil sau Petrom sau Rompetrol, aceeaşi bani trebuie să îi dea statului român”, a declarat şeful statului.

basescuPreşedintele a mai spus că, din declaraţiile Lukoil, această companie nu a avut profituri, în ultimii cinci ani, din care să fi dat statul român contribuţii la bugetul de stat, ci a mers pe pierdere.

”Cele 700 de milioane, anual, sunt accizele statului român, pentru că aceeaşi acciză ar lua-o statul român şi dacă ar vinde Petrom sau Rompetrol mai multă benzină. Mai avem firme, mai avem şi staţii de alimentare private. Oricine i-ar fi dat, cumulat, aceeaşi acciză. Din acest punct de vedere, trebuie privit exact cum stau lucrurile”, a precizat Băsescu.

El a menţionat că justiţia se află „în faţa unui şantaj, a unei presiuni”.

”Doamne fereşte să se cedeze la ea (la presiune, n.r.), pentru că mâine vom afla că nici OMV Petrom nu mai are profit, nici Rompetrol nu mai are, nu mai face nimeni profit în ţara asta, pentru că aşa se poartă, dacă eşti străin”, a mai comentat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, ”Guvernul trebuie să analizeze acest aspect cu toată seriozitatea, pentru că ”nu e joacă”. ”Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri şi, dacă nu terminaţi cu chestii din astea, cu justiţie, cu procurori, noi plecăm. Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, plecaţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria”, a declarat Băsescu.

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

„Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici”, a spus Nekrasov, într-o întâlnire cu presa.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top